Nederlandse Coeliakie Vereniging © 2014
Glutenvrij - Haver
lettergrootte: a a a

Ledenvoordeel

 

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met ledenpas
  • en nog veel meer ...

 

Word nu lid

 
Interesse in glutenvrije producten, horecagelegenheden of vakantie adressen? Klik hier!
 

Diėtisten Netwerk

Op zoek naar een diėtist? Klik hier voor het actuele overzicht van diėtisten die lid zijn van het Goed Glutenvrij netwerk.

 

Exclusieve kortingen met de NCV ledenpas

Actueel aanbod

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet. Op de verpakking van deze haver staat het 'glutenvrij' logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.

Vanwege de hoogwaardige voedingskwaliteiten kan haver een belangrijke aanvulling vormen op het bestaande glutenvrije dieet. Daarom zijn sinds januari 2009 de wijzigingen ten aanzien van haver in de Codex Alimentarius overgenomen in de Europese wetgeving via Richtlijn EG Nr. 41/2009. Hierin staat dat haver, mits gecertificeerd en schoon geproduceerd, als 'glutenvrij' gelabeld en verkocht mag worden.

Laatst bijgewerkt op 15 mei 2011.