Nederlandse Coeliakie Vereniging © 2015
Glutenvrij - Vakantie
lettergrootte: a a a

Ledenvoordeel

 

 • Welkomstpakket
 • 4x per jaar Glutenvrij Magazine
 • Toegang tot de hele site
 • Exclusieve kortingen met ledenpas
 • en nog veel meer ...

 

Word nu lid

 
Interesse in glutenvrije producten, horecagelegenheden of vakantie adressen? Klik hier!
 

DiŽtisten Netwerk

Op zoek naar een diŽtist? Klik hier voor het actuele overzicht van diŽtisten die lid zijn van het Goed Glutenvrij netwerk.

 

Exclusieve kortingen met de NCV ledenpas

Actueel aanbod

Op vakantie met coeliakie

Misschien wel het lastigste moment met een glutenvrij dieet is de vakantie. Alles wat thuis al snel routine is geworden, staat dan weer op zijn kop. Glutenvrij eten is nergens een probleem. Overal is wel wat te koop, al zijn het maar bananen. Lekker, gezond en ook nog eens gezellig samen eten wordt lastiger. Maar met een goede voorbereiding is elke vakantie heerlijk. Ook glutenvrij.

Gratis te downloaden van deze site:   

 1. vakantiefolders van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Handige tips en adressen voor alle vervoer en voor een zeer groot aantal landen.
 2. dieetvertalingen en 
 3. dieetpassen in talen uiteenlopend van Engels tot Arabisch en zelfs Chinees.
 4. vakantieverhalen met handige tips en ervaringen van leden van de NCV: .

Goede glutenvrije voorbereiding
Zorg er altijd voor dat u weet wat er in het vakantieland gegeten wordt en hoe en waar u glutenvrije producten kunt kopen. Uw reisbureau, internet en ook de buitenlandse coeliakieverenigingen kunnen uitkomst bieden. Het is altijd verstandig een voorraad glutenvrije crackers of rijstwafels mee te nemen. Beschikt u op uw vakantieadres over stroom, dan kunt u overwegen een broodbakmachine mee te nemen. U kunt ook van (meegenomen) glutenvrij meel pannenkoeken bakken voor het ontbijt of de lunch.

Vliegen met coeliakie
Gaat u per vliegtuig naar uw vakantieadres, schakel dan het reisbureau in om specifieke dieetwensen te regelen met de vliegmaatschappij. Boekt u via internet? Neem dan rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij of met de touroperator. In Glutenvrij Magazine is in december 2013 een overzichtsartikel verschenen met ervaringen en tips voor het glutenvrij reizen met het vliegtuig. Hierop is ook nog een aanvulling gemaakt, met informatie die na publicatie is ontvangen.

Extra bagage in het vliegtuig toegstaan bij coeliakie
Als u coeliakie heeft, mag u als u dat van tevoren aanvraagt, extra baggage meenemen in het vliegtuig. Per maatschappij verschillen daar de regels over. Bij de KLM mag u bijvoorbeeld maximaal 23 kilo extra mee en bij de transavia 15 kilo. Op de sites van de luchtvaartmaatschappijen vindt u er meer informatie over. Over het algemeen heeft u een medische verklaring nodig om toestemming te krijgen voor deze extra baggage. Deze kunt u vragen bij uw behandelend (huis)arts.

Bij de NCV komen al meerdere berichten binnen over (huis)artsen die menen die verklaring niet te mogen afgeven. Dat is echter een misverstand. De arts mag, met toestemming van de patient, feitelijke medische informatie geven, bijvoorbeeld dat bij een patiŽnt een bepaalde diagnose is gesteld waarvoor medicijnen of in het geval van coeliakie, speciale voeding nodig is.

Wat een (huis)arts niet mag is een verklaring geven waarin hij of zij een oordeel geeft over medische (on)geschiktheid, bijvoorbeeld of iemand in staat is om zijn of haar werk te doen.
Zie voor meer informatie hierover de link naar de KNMG website.

Hier een link naar de site van het CAK, met een voorbeeld van een Engelstalige medische verklaring. Die kunt u gebruiken om het uw huisarts makkelijk te maken.

Enkele tips

 • Niet alle luchtvaartmaatschappijen houden rekening met het dieet.
 • Informeer vooraf hoeveel kilo extra bagage u mag meenemen in verband met het dieet.
 • Stop (dieet)voedingsmiddelen voor onderweg in de handbagage.
 • Houd rekening met eventuele vertraging: zorg voor een noodrantsoen.
 • Messen, scharen en dergelijke mogen nooit mee in de handbagage.

Raadpleeg voor meer informatie:
TravelNet van Coeliac Youth of Europe
www.coeliakieforum.nl
coeliakie.startpagina.nl

Laatst bijgewerkt op 20 juli 2015.