Volg ons

Brusselzaal

Wat is de relatie tussen coeliakie en je schildklier?

Suat Simsek, internist endocrinoloog Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
11.00 - 11.45 uur

Deze lezing gaat over coeliakie en gerelateerde (auto-immuun) aandoeningen en de consequenties hiervan voor de persoon die hiermee te maken heeft, met de nadruk op schildklierziekte.

Van Australië tot Zanzibar, hoe reis je het beste glutenvrij?

Coeliactive, jongerenafdeling van de NCV
12.00 - 12.30 uur

Tijdens de lezing zullen wij algemene informatie geven over reizen en uit eten gaan (in het buitenland). Ook zal er meer dan genoeg ruimte zijn voor input vanuit de zaal en willen we een open ruimte creëren waar mensen hun ervaringen kunnen delen.

Coeliakie, de stand van zaken in de wetenschap

Frits Koning, immunoloog LUMC
13.30 - 14.15 uur

In mijn lezing zal ik eerst uitleggen wat er mis gegaan is als iemand coeliakie ontwikkeld heeft. In het kort komt het erop neer dat een verkeerde reactie van ons afweersysteem tot ontsteking in de darm leidt en dat dit alleen maar kan gebeuren als iemand een bepaalde genetische achtergrond heeft, we noemen dit laatste een genetische predispositie. Ik zal ook uitleggen waarom het een levenslange ziekte is en ik zal een kort overzicht geven van wat er speelt op het gebied van alternatieve therapie. Tot slot zal ik iets vertellen over recente resultaten die mogelijk verklaren waarom niet iedereen met dezelfde genetische predispositie coeliakie ontwikkelt en wat we hiervan kunnen leren. Ik zie u graag op 14 april. Frits Koning

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE