Volg ons

Chicagozaal NCD 2018

Journalist Marga van Praag zal deze dag op haar eigen unieke en vrolijk wijze als dagvoorzitter optreden in de Chicagozaal.

Welke bouwstenen in DNA veroorzaken coeliakie?

Iris Jonkers, afdeling genetica UMCG
11.00 - 11.45 uur

Coeliakie wordt deels veroorzaakt door ons DNA, dat alle bouwstenen bevat die voor ons ‘coderen'. De belangrijkste verandering in ons DNA waardoor sommigen meer aanleg hebben voor coeliakie dan anderen zijn de HLA-DQ2 en 8 genen. Maar dit zijn niet de enige stukken in het DNA die een rol spelen. Het identificeren van de veranderingen in ons DNA die mede verantwoordelijk zijn en wat voor consequenties deze hebben op het ziekteproces is belangrijk om beter te begrijpen hoe coeliakie veroorzaakt wordt en om te kunnen bepalen wie ziek wordt en wie niet. Tijdens mijn presentatie zal ik uitleggen hoe we dit uitzoeken en wat onze recente bevindingen zijn in het karakteriseren van de genetica van coeliakie.

Psycho-sociaal functioneren van patiënten/ouders van kinderen met een chronische aandoening

Miriam Douma, psycholoog onderzoeker
12.00 – 12.30 uur

Mijn presentatie gaat over het psychosociaal functioneren van kinderen en jongeren met een chronische aandoening, en van ouders van kinderen met een chronische ziekte/aandoening. Uit onderzoek weten we dat kinderen, jongeren en ouders een risico lopen op het ontwikkelen van psychosociale problemen. Ik zal eerst bespreken welke uitdagingen/problemen patiënten en ouders kunnen ervaren. Waar lopen kinderen/jongeren en ouders tegenaan, wat geven ze zelf aan als moeilijkheden? Daarna vertel ik over het Op Koers programma met verschillende groepscursussen voor kinderen/jongeren en voor ouders. Het doel van Op Koers is het voorkomen en verminderen van psychosociale problemen. We hebben zowel face-to-face als online cursussen. Ik zal iets dieper ingaan op de inhoud van de online cursussen en ook aangeven hoe geïnteresseerden zich kunnen aanmelden.

Neurologische klachten die kunnen optreden bij coeliakie

Gerd Bouma, mdl-arts VU Medisch Centrum
13.15  - 14.00 uur

Medisch Forum

MdL-arts Gerd Bouma en kinderartsen mdl Luisa Mearin en Joachim Schweizer en immunoloog Frits Koning.
14.15 – 15.15 uur

Wilt u graag dat uw vraag tijdens het medisch forum besproken wordt? (medisch) Specialisten onder andere uit de Wetenschappelijke Adviesraad van de NCV beantwoorden traditiegetrouw vragen van het publiek. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002


Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE