Volg ons

Niet alleen gluten grote boosdoener

11 november 2014

Bestanddelen van het eiwit gluten, zoals dat onder meer voorkomt in tarwe, zijn mogelijk niet de enige veroorzakers van coeliakie. Coeliakiepatiënten ondervinden wellicht ook schadelijke gevolgen van andere eiwitten in tarwe, die tot dusverre boven verdenking stonden.

Dat is de conclusie van een onderzoek waaraan is gewerkt door het Celiac Disease Center van Columbia University (New York) en het landbouwkundig onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in Albany (Californië). Het gluten maakt ruwweg 75 procent uit van het eiwitgehalte van tarwe. De overige 25 procent bestaat uit andere eiwitten. De rol van gluten bij coeliakie is onomstotelijk vastgesteld en uitvoerig gedocumenteerd, de rol van de andere eiwitten was dat tot dusverre niet of nauwelijks.

De studie richtte zich op de serologische reacties van patiënten en niet-patiënten op die andere eiwitten uit de Amerikaanse broodgraansoort Butte 86. Bij coeliakiepatiënten werden duidelijke (de onderzoekers spreken zelfs van ‘krachtige’) reacties gevonden op eiwitten als serpine, purinine, globuline en farinine. In hoeverre deze eiwitten ook daadwerkelijk schadelijk zijn, is nog niet vastgesteld, maar de voorlopige resultaten ‘moeten leiden tot verder onderzoek naar hun potentiële rol in de ontstekingsprocessen en de darmschade bij coeliakiepatiënten’.

Specific Non-Gluten Proteins of Wheat are Novel Target Antigens in Celiac Disease Humoral Response.J. Proteome Res.DOI: 10.1021/pr500809b 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.