Volg ons

Coeliakiepatiënten ervaren het glutenvrije dieet als zware last

23 november 2014

Coeliakiepatiënten ervaren hun behandeling, het levenslange glutenvrije dieet, als een zware last. In een vergelijkend Amerikaans onderzoek ervaren alleen patiënten met terminaal nierfalen (ESRD of end-stage renal disease), die dagelijks of enkele malen per week nierdialyse moeten ondergaan, hun behandeling als nog zwaarder. Op een schaal van 0 tot honderd scoorde het glutenvrije dieet 44,90 punten, de nierdialyse 56,41 punten.

Andere chronische aandoeningen die in het onderzoek werden betrokken, waren chronisch maagzuur (gastro-esofagale reflux of GERD), het prikkelbare darmsyndroom (PDS), inflammatoire darmziekte (IBD), diabetes mellitus, chronische hoge bloeddruk en congestief hartfalen. De behandeling van deze aandoeningen werden door de betreffende patiënten als minder belastend ervaren (gemiddeld 33,01) dan het glutenvrije dieet door de coeliakiepatiënten.
Van invloed op de wijze waarop de coeliakiepatiënten de zwaarte van de behandeling beoordeelden, waren problemen om het dieet vol te houden, recente verergering van de symptomen, de tijd die moet worden besteed aan het inkopen en bereiden van de glutenvrije maaltijden, problemen met het eten buiten de deur en zorgen over de prijs van glutenvrije voedingsmiddelen. Eveneens van invloed waren een lage schoolopleiding en een recente ziekenhuisopname.
De onderzoekers vonden bij vragen naar dieettrouw dat een laag inkomen, werkloosheid, recente toename van de symptomen en de last van het strikt volgen van het dieet daarop een negatieve invloed hadden.
Toch geven coeliakiepatiënten aan dat zij de behandeling van groot belang achten, met een score van 93,80 op de schaal van honderd. Alleen petiënten met terminaal nierfalen hechten nog meer belang aan hun behandeling: 94,67.
Opvallend is dat coeliakiepatiënten hun gezondheid, gezien in het licht van hun aandoening, beter achten dan elk van de andere patiëntgroepen: 81,61 tegen bijvoorbeeld 59,44 bij de groep nierpatiënten, 65,80 in de groep congestief hartfalen en 71,22 bij de diabetespatiënten. Ook in het algemeen zijn coeliakiepatiënten beter over hun gezondheid te spreken met een score van 77,97 tegenover het gemiddelde van 69,93 in de andere groepen.
In tegenstelling tot alle andere groepen, met uitzondering van patiënten met chronische hoge bloeddruk, bezoeken coeliakiepatiënten minder dan één keer per jaar een specialist en eveneens minder vaak de huisarts (gemiddeld twee keer per jaar).

Klik hier voor het onderzoek.

De NCV ondersteunt mensen die om medische redenen een glutenvrij dieet moeten volgen juist omdat wij snappen dat de belasting zwaar kan zijn. Dat doen we door o.a. de mogelijkheid te bieden om een gespecialiseerde diëtist in coeliakie en het glutenvrije dieet uit het diëtistennetwerk NCV te bezoeken. Maar ook biedt de NCV diverse bakworkshops, voorlichtingsavonden, markten, bijeenkomsten aan en is ze continu bezig om goeie voorlichting te verschaffen en om de beschikbaarheid en veiligheid te bevorderen van glutenvrije producten. Uit eten gaan en op vakantie gaan met een glutenvrij dieet is bovendien een speerpunt van onze vereniging; dat zijn de momenten waarop het dieet als extra zwaar wordt ervaren. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan het verlichten van de last.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944