Volg ons

‘Glutenpil’ in 2014 op de markt in VS

7 november 2013

De Nederlandse multinational DSM is voornemens in de loop van 2014 in de Verenigde Staten de langverwachte ‘glutenpil’ als voedingssupplement op de markt te brengen onder de handelsnaam Tolerase G.

De werkzame stof in de pil is het enzym AN-PEP (Aspergillus niger propyl entopeptidase), dat in staat is de schadelijke bestanddelen van gluten (gliadine en glutenine) in de maag af te breken. DSM benadrukt dat de pil de gebruiker voor ernstig onheil kan behoeden indien deze onbedoeld een kleine hoeveelheid gluten zou consumeren, maar dat het middel geenszins kan dienen ter vervanging van het glutenvrij dieet.

Het enzym is door DSM ontwikkeld in nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep van de Leidse immunoloog prof. dr. Frits Koning (LUMC). De ontwikkeling heeft zeven jaar in beslag genomen. Het tijdstip waarop Tolerase™ G in Europa op de markt zal worden gebracht, is nog ongewis. Binnen de Europese Unie gelden striktere regels bij de introductie van voedingssupplementen en geneesmiddelen.

In de ontwikkelingsfase werd aan de hand van onderzoek naar toxiciteit en klinische waarnemingen vastgesteld dat AN-PEP veilig kan worden gebruikt, ook door mensen met coeliakie. Het onderzoek was niet specifiek gericht op het gebruik door kinderen. ‘Coeliakiepatiënten moeten Tolerase™ G evenwel niet gebruiken om te kunnen stoppen met hun glutenvrij dieet.’

Om dit laatste te benadrukken zal DSM afnemers van het enzym verzoeken om hun producten, waarin zij AN-PEP als voedingssupplement of als spijsverteringbevorderend middel verwerken, te voorzien van het label: ‘Tolerase™ G is niet bedoeld om het glutenvrij dieet te vervangen. Tolerase™ G is niet bedoeld om coeliakie te behandelen of te voorkomen.’

Kortom: de ‘glutenpil’ kan de coeliakiepatiënt enigermate beveiligen in een ‘glutengevaarlijke’ omgeving, waarin hij of zij zou kunnen worden blootgesteld aan het ongewild consumeren van een kleine hoeveelheid gluten.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.