Volg ons

ERC Advanced Grant voor UMCG-genetica Cisca Wijmenga

12 november 2012

Zij krijgt deze Advanced Grant voor haar onderzoek op het gebied van de ziekte coeliakie. Deze ziekte treft ongeveer 1% van de wereldbevolking.

De European Research Council (ERC) heeft een zogeheten Advanced Grant toegekend aan Cisca Wijmenga, hoogleraar Genetica en hoofd van de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij krijgt deze Advanced Grant voor haar onderzoek op het gebied van de ziekte coeliakie. Deze ziekte treft ongeveer 1% van de wereldbevolking. De ziekte wordt veroorzaakt door gluten, een normale voedingsstof; maar van de oorsprong van de ziekte is nog maar weinig bekend. Meer kennis van de biomedische achtergronden van de ziekte, kan de diagnose, preventie en behandeling van coeliacie verbeteren.

Cisca Wijmenga gaat de ziektemechanismen van coeliakie verder onderzoeken; hierbij wil zij gebruik maken van genen met ziekteaanleg en gen-variaties om factoren die de ziekte initiëren nader te identificeren. Eerdere studies, die al 39 risicogenen voor coeliacie hebben geïdentificeerd, suggereren dat het mechanisme onder de ziekte wordt bepaald door ontregeling van de gen-expressie.

[Bron: www.umcg.nl]

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944