Volg ons

Wisselwerking gluten met afweercellen in beeld gebracht

15 oktober 2012

De interactie tussen het eiwit gluten en afweercellen is voor het eerst in beeld gebracht met behulp van röntgenkristallografie. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en uit Australië beschrijven hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Immunity.

Als iemand met coeliakie glutenbevattende voeding eet, zoals brood, volgt een reactie van het afweersysteem. Bepaalde cellen van het afweersysteem binden gluten aan uitsteeksels op hun celoppervlak, de zogenaamde HLA-receptoren. Deze antigeen-presenterende cellen gaan vervolgens naar andere spelers in het afweersysteem, de T-cellen, die het HLA-glutencomplex als vreemd herkennen en een aanval inzetten.

Coeliakie bestrijden
Met röntgenkristallografie konden de onderzoekers gedetailleerd inzoomen op de interactie tussen de T-cellen en de gluten. "We weten nu precies welke aminozuren, waaruit gluten zijn opgebouwd, reageren met de T-cellen", vertelt LUMC-hoogleraar Frits Koning. "En welke receptoren op de T-cellen reageren met gluten. Door alleen T-cellen met deze receptoren uit te schakelen zou je coeliakie kunnen bestrijden, maar zo'n behandeling zal nog wel even op zich laten wachten."

[Bron: website LUMC]

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944