Volg ons

Kan ik quinoa zonder glutenvrij logo veilig eten?

30 juli 2012

Quinoa, een plant met hoogwaardige voedingseigenschappen, wordt aangeraden als mogelijke vervanger van tarwe, rogge, gerst, spelt of kamut in het glutenvrije dieet. In tegenstelling tot genoemde granen bevat quinoa namelijk weinig prolaminen. Prolaminen bevatten de schadelijke stukjes eiwit (epitopen) waarop het afweersysteem (de T-cellen) van mensen met coeliakie op reageert. Quinoa is bovendien een graan dat veel eiwitten en andere gezonde stoffen bevat.

Een onderzoeksgroep van de Universiteit Wageningen (WUR) heeft nu gekeken of prolamines uit verschillende quinoa-soorten mogelijk toch de voor coeliakiepatiënten schadelijke epitopen bevatten. Van de 15 geteste quinoa soorten bleken prolamine-epitopen van twee soorten een T-celreactie in het laboratorium te veroorzaken. De onderzoekers concluderen dat er verder onderzoek nodig is bij coeliakiepatiënten omdat deze twee soorten quinoa mogelijk niet goed passen in het glutenvrije dieet. De onderzoeksgroep verwacht echter dat slechts een uiterst klein percentage coeliakiepatiënten klachten kunnen krijgen bij het gebruik van quinoa.

Wel heeft de NCV geconstateerd dat quinoa van sommige merken verwerkt en verpakt worden in bedrijven waar ook glutenhoudende stoffen worden verwerkt. De NCV wil daarom graag meer onderzoek naar het risico van kruisbesmetting bij quinoa. Voor haver en boekweit, die net als quinoa van nature glutenvrij zijn, luidt vanwege die kruisbesmetting de aanbeveling: eet ze alleen als er een erkend glutenvrij logo op staat. Of dit bij quinoa ook het officiële advies zou moeten zijn, moet nog nader onderzocht worden.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.