Volg ons

Onderzoek naar Glutendigest enzympil

23 mei 2012

De NCV laat onderzoeken of de tekst in een door Arkopharma verspreide flyer met betrekking tot de Glutendigest enzympil voor mensen die glutenvrij moeten eten misleidend is.

Begin mei 2012 is in België een flyer verspreid onder huisartsen over de Arkopharma Glutendigest pil. Het betreft een enzympil, waarvan Arkopharma in deze A4 zegt: 'Glutendigest, een voedingssupplement op basis van spijsverteringsenzymen, om personen met glutenintolerantie te helpen opnieuw brood, deegwaren... te eten.'

De Nederlandse Coeliakie Vereniging constateert dat de gebruikte tekst veel vragen oproept. Het wekt de suggestie dat probleemloos brood gegeten kan worden zolang men deze pil slikt en dus een volledige vervanger is van het glutenvrije dieet. De NCV laat onderzoeken in hoeverre deze tekst misleidend is. Vooralsnog is er bij de NCV geen wetenschappelijk bewijs bekend dat laat zien dat Glutendigest in patiënten aantoonbaar veilig is maar bovenal ook werkelijk werkt bij mensen met coeliakie en/of Dermatitis Herpetiformis.

De NCV heeft de tekst voorgelegd aan zowel de nVWA als ook bij de Gezondheidsinspectie in Nederland. Beide instanties hebben de NCV doorverwezen naar hun Belgische collega's en daarom heeft de NCV dit probleem neergelegd bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in Brussel, België. Zij zullen zich hierover op korte termijn uitspreken.

Het advies van de NCV is op dit moment om, zoals voorgeschreven door uw zorgverlener, het glutenvrije dieet strikt te blijven volgen. In afwachting van de FAGG zal de NCV u hierover verder informeren.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944