Volg ons

Nieuwe inzichten in het ontstaan van chronische darmziekten

1 april 2011

Coeliakie, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten van de darm. Ze komen veel voor in de westerse wereld. Nagenoeg iedere Nederlander kent wel iemand met een van deze ziekten. Niettemin zijn de ziekten slecht behandelbaar. Patiënten zijn vaak aangewezen op een streng dieet of zware ontstekingsremmers, die veel bijwerkingen met zich meebrengen. Noortje Festen onderzocht de genetische risicofactoren die de kans op genoemde ziekten vergroten.

Ze identificeerde verschillende  nieuwe risicogenen voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en ontdekte dat er overlap bestaat tussen de risicogenen voor de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie. Deze ontdekkingen vergroten het inzicht in het ontstaan van de ziekten en brengen daarmee een effectieve behandeling dichterbij. Om de behandelingen effectiever te maken en beter op de individuele patiënt af te kunnen stemmen, is echter nog wel verder onderzoek nodig naar het exacte effect van de gevonden risicogenen.

Bron: Medicalfacts.nl

N.B. Mevrouw Noortje Festen zal op 23 april a.s. een lezing geven over haar onderzoek op de Algemene ledenvergadering van de Nederlandse Coeliakie Vereniging in Vianen. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944