Volg ons

‘Een glutenvrije Schijf van Vijf’

6 november 2015

De nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding zijn deze week gepresenteerd door de Gezondheidsraad. In voorjaar 2016 zullen de adviezen in de nieuwe Schijf van Vijf verwerkt zijn door het Voedingscentrum. Voor mensen met een glutenvrij dieet is de NCV al enige tijd in gesprek met het Voedingscentrum voor een mogelijke, glutenvrije Schijf van Vijf.

Bij een glutenvrij dieet horen extra aandachtspunten -vanwege de afwezigheid van gluten bevattende granen- zodat uw voeding niet alleen glutenvrij, maar ook gezond is. Dit was het vertrekpunt van de NCV-campagne Goed Glutenvrij die in 2012 werd gelanceerd.

Dat dit nog altijd niet het geval is, bleek uit onderzoek van Wageningen Universiteit dat in 2014 samen met de NCV werd uitgevoerd.

Veel mensen met een glutenvrij dieet eten te veel verzadigd vet (14 energie % i.p.v. de aanbevolen 10%); en te weinig vezels (19 gram i.p.v. de aanbevolen 35 gram).

Ook voldoende vitamine D, foliumzuur, magnesium en calcium, bleek een aandachtspunt, net als de ijzer-inname bij veel vrouwen.

In het algemeen adviseert de Gezondheidsraad iedereen meer plantaardige, en minder dierlijke producten te eten. Dus meer groente, peulvruchten, noten,volkorengraanproducten voor mensen zonder een glutenvrij dieet en minder rood en bewerkt vlees. Dat geldt des te meer bij mensen met een glutenvrij dieet.

U leest hier meer over Goed Glutenvrij eten.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944