Volg ons

Weet uw apotheek dat u coeliakie heeft?

11 augustus 2015

Vrijwel ieder geneesmiddel bestaat naast de werkzame stof uit een aantal hulpstoffen. Zo wordt af en toe tarwezetmeel als vulmiddel gebruikt.

Er is een ontmoedigingsbeleid om tarwezetmeel te gebruiken, maar het kan nog steeds in geneesmiddelen voorkomen. Geneesmiddelfabrikanten zijn verplicht de samenstelling van hun geneesmiddelen op te geven bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG is in Nederland verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geneesmiddelen die op de markt zijn. Via de Geneesmiddelen Informatiebank (GIB) van het CBG kunt u nazoeken of het geneesmiddel dat u gebruikt tarwezetmeel en dus gluten bevat.

Het kan voorkomen dat een fabrikant via een door het CBG goedgekeurde wijziging het tarwezetmeel heeft vervangen door een andere hulpstof. Toch kunnen er dan nog partijen in omloop zijn met de oude samenstelling waarin mogelijk wel gluten aanwezig zijn. Controleer daarom bij twijfel altijd de bijsluiter voor de exacte samenstelling van het betreffende geneesmiddel. 

Heeft u wel eens gecheckt bij uw apotheek of uw glutenintolerantie goed vermeld staat in het systeem? 

Misschien is het dan nu een goed moment! Alle zorgverleners die medicijnen voorschrijven of leveren hebben recentelijk een heel lijvig boek ontvangen: Commentaren medicatiebewaking. Dit boek helpt bij het onderkennen van en het omgaan met potentiële risico’s van geneesmiddelen. Onze diëtist Esther Melenberg heeft meegelezen met het hoofdstuk over coeliakie. In dat hoofdstuk wordt ook uitgelegd hoe in de medische informatiesystemen melding gemaakt kan worden van ‘overgevoeligheden’, zoals dat in deze systemen genoemd wordt.

Dus geef uw glutenintolerantie door aan uw apotheek, zodat in de toekomst bij ieder geneesmiddel dat u krijgt voorgeschreven automatisch wordt gecontroleerd of het tarwezetmeel bevat!

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.