Volg ons

Transplantatie poep soms heilzaam bij coeliakie

25 februari 2016

De eerste feces-transplantatiebank in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ofwel ‘poepbank’ van Nederland, kan ook voor een kleine groep mensen met gecompliceerde coeliakie een uitkomst zijn. De ‘poepbank’ werd in februari geopend en burgers kunnen hier hun ontlasting doneren.

Poeptransplantaties worden vanaf 2009 in Nederland uitgevoerd, in het Academisch Medisch Centrum (AMC) is hier de afgelopen jaren veel onderzoek naar verricht.

Ze kunnen helpen voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals steeds terugkerende darminfecties met Clostridium Difficile. Mensen krijgen dan ontlasting ingebracht in de darm via een donor met een gezonde darmflora.De darm kan hierdoor herstellen.

Mdl-arts van het VUMC, Chris Mulder: ‘In het VUMC zijn een aantal poeptransplantaties uitgevoerd bij mensen met gecompliceerde coeliakie waarbij ook sprake was van terugkerende darminfecties. Na de transplantatie werd de darm rustig en kon deze herstellen. Dit is heel bijzonder.’ Let wel, coeliakie is niet te genezen door een poeptransplantatie.

Of het in de toekomst vaker gebruikt kan worden bij mensen met gecompliceerde coeliakie moet door meer onderzoek worden vastgesteld. In ieder geval hoeft de poep straks niet meer uit Amerika te komen, maar kan uit Leiden worden gehaald. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944