Volg ons

Glutengehalte ‘glutenvrij’ tarwegras ver boven Europese norm

25 februari 2015

Tarwegras wordt vaak geclaimd als glutenvrij. Toch blijkt dat niet altijd te kloppen. Zo blijkt het tarwegras van het merk ‘Jacob Hooy’ een glutengehalte te bevatten dat zeer ver uitgaat boven de Europese norm voor glutenvrije producten.

Deze norm is gesteld op 20 ppm (20 parts per million, of 20 milligram per kilo product). Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het glutengehalte van dit tarwegras in drie afzonderlijke monsters respectievelijk 70.7, 51.6 en 78.2 ppm bedraagt.

De fabrikant beweert evenwel op zijn website, óók ten aanzien van tarwegras: ‘Jacob Hooy raw/Superfoods bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen of conserveermiddel en zijn gluten- en lactosevrij.’

Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd door het gecertificeerde laboratorium Nutrilab. De testen voor dit onderzoek werden ter beschikking gesteld door R- Biopharm AG in het kader van een profielwerkstuk over het onderzoeken van de betrouwbaarheid van een etiket bij Superfoods. Dit onderzoek is in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging uitgevoerd door twee leerlingen van het Sint Michaël College in Zaanstad.

Er werden drie soorten Superfoods van steeds drie merken en in drie verpakkingen getest van: lijnzaad, chiazaad en tarwegras. Van verreweg de meeste monsters was het glutengehalte beduidend lager dan de Europese norm, maar alle drie monsters tarwegras van het merk Jacob Hooy stegen er ver bovenuit. Het gehele onderzoek kunt u binnenkort vinden op onze website. De fabrikant is geïnformeerd en heeft toegezegd de producten uit de verkoop te halen.

 Mocht u meer informatie willen kunt u contact opnemen met de diëtist van de NCV via: dietist@glutenvrij.nl of 035-695 40 03.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944