
Thuis kun je zelf zorgen dat alles goed geregeld is met het glutenvrije dieet van je kind. Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, school of de BSO, dan moet je de verantwoordelijkheid uit handen geven. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet in het begin. Graag helpen wij je op weg.
Handige informatie
Een glutenvrij dieet is voor een groepsleider of leerkracht best lastig. Want gluten kom je overal tegen: in traktaties, in het brood tijdens de lunch, maar ook in bijvoorbeeld klei, vingerverf en lijm. Om uit te leggen wat coeliakie is en wat het glutenvrije dieet inhoudt, kun je verwijzen naar onze website. Ook hebben we een aantal handige materialen. Deze kun je aanklikken en printen:
- Tip-sheet Glutenvrij eten in de klas, hoe doe je dat?
- Richtlijn voor kinderdagverblijven en basisscholen
- Plan van aanpak eetmomenten creche
- Lijst met knutselmateriaal
- Onze voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken om school of andere ouders te informeren
- Overzicht wat mag je wel en wat mag je niet eten
- Voor het eerst glutenvrij naar school: Tips & tricks van ouders
- Op de receptenpagina vind je tips voor traktaties, iets lekkers voor in de broodtrommel en leuke kinderrecepten.
Ga in gesprek
Alleen het afgeven van materialen is niet voldoende. Plan een gesprek met begeleiders en leerkrachten om alles zorgvuldig door te nemen. Wijs erop dat het dieet heel precies komt. En dat het eten van gluten onmiddellijk leidt tot beschadigingen van de darm. Vertel wat de gevolgen kunnen zijn en maak afspraken over wat er moet gebeuren als het misgaat. Wil je bijvoorbeeld direct worden gebeld of bij het ophalen worden geïnformeerd? Ga altijd samen met de begeleider of leerkracht op zoek naar de oorzaak om herhaling te voorkomen.
Niet alle ouders vinden een gesprek met begeleiders of leerkrachten gemakkelijk. Het helpt om het gesprek goed voor te bereiden of te bespreken met een andere ouder. Via de Nederlandse Coeliakie Vereniging kun je in contact komen met ouders die hier al ervaring mee hebben.