Als bij jou coeliakie of ziekte van Dühring (Dermatitis Herpetiformis) is gediagnosticeerd, kun je een vast bedrag als specifieke zorgkosten in aanmerking nemen als je op medisch voorschrift (dus GEEN geneeskundige verklaring - dat is echt iets anders) een dieet volgt. Dat geldt ook als je de diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom hebt gekregen. Kijk hiervoor naar de Tabel vaste aftrekbare bedragen voor diëten 2020.
Als medisch voorschrift geldt overigens niet alleen een doktersvoorschrift, maar ook een voorschrift van iemand die bevoegd is tot het voeren van de titel ‘diëtist’. Dat betekent dat zo iemand is ingeschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici. Diëtisten van het diëtistennetwerk van de NCV zijn allemaal ingeschreven. Je kunt de dieetbevestiging 2020 van de belastingdienst downloaden. Met een glutenvrij dieet mag je voor 2020 €900,- aftrekken, in combinatie met lactosevrij is dat €1050,-. Meer informatie over de aftrek van zorgkosten vind je op de website www.meerkosten.nl.
Glutenvrij dieet en jouw belastingaangifte
Ook voor de belastingaangifte 2019 hebben we weer laten uitzoeken door het expert wat je moet weten om je belastingaangifte te kunnen doen. Lees het artikel Coeliakie en de aangifte inkomstenbelasting 2019.
Soorten aftrekposten
Belastingaangifte loont! Het glutenvrij dieet levert extra kosten op. Helaas krijg je niet al deze kosten vergoed. Betaal je zelf mee? Dan kun je een deel van die kosten terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. In het artikel Aftrek van zorgkosten 2019 van patiëntenfederatie Ieder(in), vind je een kort stappenplan. Je kunt in de aangifte inkomstenbelasting 2019 alleen uitgaven voor ‘specifieke zorgkosten’ opvoeren die ook in 2019 zijn betaald. Ziektekosten die worden vergoed door je zorgverzekeraar komen niet voor aftrek in aanmerking.
Tegemoetkomingsregeling
Als je weinig of geen inkomstenbelasting hoeft te betalen, heb je weinig of geen voordeel van deze aftrekpost specifieke zorgkosten. Het belastingvoordeel kan namelijk niet hoger zijn dan het bedrag dat je aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen betaalt.
Om dat te compenseren, is er de zogenoemde TSZ-regeling. De Belastingdienst stelt op basis van je aangifte vast of je voor een tegemoetkoming in aanmerking komt. Als dit het geval is, stort de Belastingdienst automatisch het bedrag van deze tegemoetkoming op je rekening. Je hoeft hiervoor geen apart verzoek te doen. Het is wel van groot belang om aangifte te doen.
Kom je er zelf niet uit, kijk dan eens op www.regelhulp.nl. Regelhulp is een wegwijzer van de overheid. Regelhulp helpt gehandicapten, zieken en ouderen bij het vinden van de juiste voorzieningen en organisaties op het terrein van de zorg en sociale zekerheid.