Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Sterke chronische of acute ondervoeding kenmerk van complicaties bij coeliakie

Klachten diagnose coeliakie.jpg19 mei 2015

Refractaire coeliakie type 2 (RCDII) en lymfeklierkanker van de dunne darm (enteropathiegebonden T-cellymfoom of EATL) zijn twee ernstige complicaties van coeliakie, waarbij de patiënt niet of in onvoldoende mate reageert op het glutenvrij dieet. Onderzoekers van het VUmc gingen na in hoeverre de voedingstoestand en de opnamecapaciteit van voedsel van deze groep patiënten afwijken van de situatie bij kortelings gediagnosticeerde coeliakiepatiënten vóór het inzetten van de diëtaire behandeling. De conclusie van het onderzoek: de voedingstoestand van patiënten met RCDII en EATL is duidelijk slechter dan die van (nog) onbehandelde coeliakiepatiënten, waarbij zowel slechte opname van voedingsstoffen (malabsorptie) als een sterk verhoogde snelheid van de stofwisseling (hypermetabolisme) een rol spelen. Zowel het verlies van voedingsstoffen via de ontlasting als het energieverbruik liggen bij deze patiënten hoger dan werd aangenomen. Patiënten met RCDII vertoonden in dit onderzoek vaker een chronische ondervoeding met een lage BMI (body mass index), terwijl bij patiënten met EATL vaker sprake was van acute ondervoeding en aanzienlijk gewichtsverlies in korte tijd. Bij verdenking van deze complicaties van coeliakie moet daarom een uitgebreid onderzoek naar de voedingsstatus deel uitmaken van de diagnose en de behandeling, luidt de aanbeveling.

Naar de website voor het originele artikel https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561415001247

 

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vegetarische pastasalade

Lees meer over 'Vegetarische pastasalade'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'