Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Waar moet je op letten als je een ijsje eet?

ijsje.jpg31 mei 2021

Waar kun je op letten bij het kopen van een glutenvrij ijsje bij een ijssalon?

Wat is lekkerder dan in deze tropische temperaturen een lekker ijsje te eten? Kan je als glutenvrij persoon bij een ijssalon een ijsje bestellen?

Waar kun je op letten bij het kopen van een glutenvrij ijsje bij een ijssalon? Met onderstaande aandachtspunten wordt dit zeker mogelijk.

1. Hoorntje of bakje?
Gelukkig hebben steeds meer ijssalons glutenvrije hoorntjes, dus hier kun je naar vragen. Er zijn diverse merken te kopen, ook apart verpakt. Het likken aan een ijsje geeft vaak toch een andere ervaring dan in een bakje met lepeltje. 

2. Het ijs
Vraag welke ijssoorten glutenvrij zijn en of er een allergenenkaart beschikbaar is. Meestal heb je veel keuze. 

3. De ‘glutenvrije-ijsschep-procedure’: schone lepel + nieuwe bak
Het aandachtspunt zit hem natuurlijk in de kruisbesmetting. Let er zelf op dat het ijs goed glutenvrij geschept wordt. De beste manier is om een nieuwe bak ijs open te maken voor het scheppen van het ijs. Als dit niet mogelijk is: vraag of ze alle materialen goed reinigen en met een schone ijslepel de bovenste laag van de ijsbak willen scheppen/schrapen. Vervolgens weer de ijsschep goed reinigen en het glutenvrije ijsje scheppen. Sommige ijssalons hebben een aparte ijslepel die alleen bedoeld is voor glutenvrij scheppen. 

4. Help elkaar
Stel een open vraag, bijvoorbeeld “Kunnen jullie een glutenvrij ijsje scheppen en hoe doen jullie dat?”. Uit het antwoord kan jij opmaken of je tevreden bent met de procedure. Help ze ook een beetje als ze niet 1,2,3 door hebben wat de bedoeling is. Verwacht je dat de medewerker meteen weet wat kruisbesmetting is of ben je bereid om dat uit te leggen? Sommige personeelsleden zien nauwelijks een coeliakie patiënt in de ijssalon. Het is daarom goed mogelijk dat jij duidelijk moet maken wat je wenst en welke procedure je graag ziet. Als je bereid bent om dat te bespreken, dan voorkom je teleurstellingen achteraf. En hoe meer ijssalons bekend raken met de glutenvrije procedure, des te meer glutenvrije personen er profijt van hebben.

Meer algemene tips over glutenvrij uit eten gaan vind je hier

« Terug

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Turks brood pide

Lees meer over 'Turks brood pide'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'