Volg ons
Jaarlijkse controle

Jaarlijkse controle

Voor mensen met coeliakie en dermatitis herpetiformis is slechts één behandeling mogelijk: een glutenvrij dieet. En dat levenslang. Het is belangrijk regelmatig bij een arts op controle te gaan. Zeker als er klachten zijn, maar ook als het goed lijkt te gaan.

De huisarts

In de jaarlijkse controle kijkt de huisarts naar het effect van het glutenvrije dieet, de dieettrouw en het optreden van eventuele complicaties. Aandachtspunten tijdens controle zijn:

  • Algemene gezondheid, het verloop van de lengte en het gewicht.
  • Met coeliakie samenhangende symptomen, zoals maag- en darmklachten, ondervoeding, bloedarmoede, botontkalking en (bij volwassen vrouwen) onvruchtbaarheid. Naast het vaststellen van de voorgeschiedenis (anamnese) en het lichamelijk onderzoek is hiervoor bloedonderzoek nodig.
  • In het bloedonderzoek kijkt de arts vooral naar de nutriëntenstatus, waaronder het hemoglobinegehalte (Hb), het gehalte aan ijzer en kalk, foliumzuur en vitamine B12. Ook de aanwezigheid van tTGA-antistoffen vormt een punt van aandacht. Normaal gesproken verdwijnen deze antistoffen binnen 1 tot 2 jaar na aanvang van een glutenvrij dieet.

Bij twijfel over het herstel van het darmslijmvlies kan de huisarts patiënten doorverwijzen naar een maag-darm-lever (kinder)arts. 

Maag-darm-lever (kinder)arts

Bij voorkeur vinden de jaarlijkse controles plaats bij een gespecialiseerde Maag-Darm-Lever-arts (MDL-arts) en voor kinderen bij een kinderarts MDL. De MDL-arts kijkt naar gewicht, en lengte (bij kinderen), en in het bloed naar het gehalte aan hemoglobine, de hematocrietwaarde, foliumzuur, vitamine B12, calcium, alkalische fosfatase, ijzer en tTGA antistoffen. Speciaal bij volwassenen moet om de twee jaar het schildklierhormoon (TSH) worden gecontroleerd.

Ziet de arts bij de controle afwijkingen die op darmbeschadiging kunnen wijzen, dan kan er reden zijn om het dieet nog eens zorgvuldig door te lichten. Ook kan de MDL-arts ter controle een dunnedarmbiopsie doen. Hij neemt dan kleine stukjes van het slijmvlies uit de darm. Deze worden vervolgens onderzocht in het laboratorium.

Bent u ouder dan 50, dan kan je arts overwegen je met een DEXA-meting te onderzoeken op botontkalking (osteoporose). De algemene aanbeveling is om dit om de vijf à tien jaar te herhalen. Is coeliakie bij jou op volwassen leeftijd vastgesteld, dan is als het goed is al gekeken naar eventueel al ontstane osteoporose.

Diëtist

Ook een regelmatig bezoek aan een diëtist is verstandig. De diëtist evalueert de inname van voedingsstoffen. Zo nodig geeft zij adviezen over een evenwichtig en gebalanceerd eetpatroon met onder andere voldoende voedingsvezels, jodium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

Wanneer 6-12 maanden na de start van het dieet klachten blijven bestaan, kan de diëtist aanraden het gebruik van (dieetproducten met) glutenvrij tarwezetmeel te stoppen. Is sprake van een lactose-intolerantie, dan kan het dieet daarop verder aangepast worden. Waar nodig kan jouw diëtist je ook adviseren over het gebruik van voedingssupplementen.

Op lange termijn (vanaf één jaar na diagnose) wordt een consult eens per 1 tot 2 jaar aanbevolen om de nieuwste inzichten met betrekking tot het glutenvrije dieet uit te leggen en de dieettrouw en de volwaardigheid van de voeding te evalueren.

Leestip!

Meer weten over alle zin en onzin over gluten, coeliakie en 'glutenallergie'?

Lees meer

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.