Volg ons
Non-coeliakie glutensensitiviteit (NCGS)

Non-coeliakie glutensensitiviteit (NCGS)

Gevoelig voor gluten en geen coeliakie of tarwe-allergie? Misschien is het glutensensitiviteit, ook genoemd: non-coeliakie glutensensitiviteit (NCGS).

Wanneer is er sprake van NCGS?

Artsen en onderzoekers zijn het erover eens dat er ook mensen zijn bij wie geen coeliakie of tarwe-allergie kan worden aangetoond door een erkend medisch specialist, maar die wel goed reageren op een glutenvrij dieet. In dit geval zou er sprake kunnen zijn van glutensensitiviteit. 

Verschijnselen

Mensen met glutensensitiviteit hebben vaak verschijnselen die zowel doen denken aan coeliakie, als aan het prikkelbare darmsyndroom. Zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist constipatie. Bovendien spelen er bij NCGS vaak klachten als hoofdpijn, migraine, ‘mist in het hoofd’, chronische vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, een tintelend of ‘dood’ gevoel in armen, handen, benen en voeten. Deze klachten verdwijnen door glutenvrij te eten. Mensen met NCGS hebben alleen niet de antistoffen en darmschade die horen bij coeliakie en ook niet per se de genen (HLA-DQ2 of DQ8). Of bij deze glutensensitiviteit net als bij coeliakie levenslang glutenvrij gegeten moet worden, is nog onbekend.

Hoe toon je NCGS aan?

NCGS kun je alleen nog maar aantonen door – begeleid door een diëtist - eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. De arts vergelijkt dan de klachten in beide perioden. Er zijn onderzoeken wereldwijd gaande om achter de precieze oorzaak te komen en een diagnosemiddel te vinden. Het kan ook zijn dat het namelijk niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar bijvoorbeeld aan een ander eiwit of een ander stofje in tarwe. Een aantal artsen en onderzoekers gespecialiseerd in NCGS hebben gepoogd criteria te ontwikkelen om NCGS beter te kunnen diagnosticeren: de Salerno criteria. De criteria zijn nog niet volledig toepasbaar in de praktijk.

Biopt

Ook kan het zijn dat de diagnose coeliakie niet op de juiste manier is uitgesloten. Misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond bijvoorbeeld verkeerd geïnterpreteerd en is het toch coeliakie. Eigenlijk weten we dus nog niet precies wat glutensensitiviteit is. Dit zal in de toekomst met meer onderzoek duidelijk gaan worden. Bij twijfels adviseren wij sowieso om jouw huisarts te raadplegen en eerst de diagnose coeliakie en tarwe allergie te laten uitsluiten door een erkend medisch specialist.

Lees meer over een biopt

Meer informatie

* Wil je meer informatie over NCGS lees dan in onze bibliotheek met Nederlandse samenvattingen van wetenschappelijke onderzoeken de artikelen over NCGS (alleen voor leden).

* Lees hier een interview met prof. Gerd Bouma over NCGS verschenen in Glutenvrij Magazine.

Belangrijk onderzoek naar de oorzaak van NCGS.

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Word jij ook lid voor 30 euro per jaar?

Voordelen voor leden

  • Welkomstpakket ter waarde van ongeveer 40 euro
  • Gratis dieetadvies
  • Toegang tot veelbezochte events
  • Exclusieve kortingen met ledenpas 
  • en nog veel meer...

Zin en onzin over gluten!

Alle zin en onzin over gluten, coeliakie en ‘glutenallergie’ op een rijtje.

Lees meer.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944