Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

« Terug

Onderzoek naar nieuw medicijn

medicijn.png13 september 2021

Kort geleden verscheen er een studie naar een mogelijk medicijn (ZED1227) tegen coeliakie in  New England Journal of Medicine. In deze studie is onderzocht of de ontstekingsreactie in de darm door gluten met dit medicijn kan worden voorkomen.

In deze studie is onderzocht of de ontstekingsreactie in de darm met dit medicijn kan worden voorkomen door de werking van het transglutaminase eiwit te remmen. Dit eiwit is een zogenaamd enzym, oftewel een stofje dat aan gluteneiwitten bindt en deze een klein beetje verandert. Deze eiwitten zorgen ervoor dat er een ontstekingsreactie kan ontstaan in de darm waardoor de darmvlokken uiteindelijk beschadigd raken. 

Patiënten met coeliakie werden onderverdeeld in vier groepen (40 personen per groep). Dit waren patiënten bij wie de coeliakie goed onder controle was met een dieet. Het ging hierbij om een groep die een placebo (nepmedicijn) kreeg en de andere drie groepen kregen een oplopende hoeveelheid van het medicijn gedurende zes weken. Daarnaast kregen ze iedere dag een lage dosis van 3 gram gluten (normaal glutenbevattend dieet zit tussen de 12 en 20 gram gluten per dag). 

Na 6 weken werd gekeken naar de ontsteking en de schade aan de darmvlokken. Vergeleken met de placebogroep, die alleen gluten had gekregen, was de schade aan de darm beduidend minder bij alle doseringen.

Een groot deel van de patiënten kreeg wel klachten tijdens de studie. De meest voorkomende bijwerkingen waren hoofdpijn, misselijkheid, diarree, braken en buikpijn. Huiduitslag ontwikkelde zich bij enkele deelnemers aan het onderzoek.

A Randomized Trial of a Transglutaminase 2 Inhibitor for Celiac Disease | NEJM

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vezelrijke pompoensoep

Lees meer over 'Vezelrijke pompoensoep'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'