Volg ons

Diagnose duurde 20 jaar

30 1999

Tijd tussen eerste klachten en de uiteindelijke diagnose: 20 jaar. 
Mijn verhaal: Al zolang ik mij kan herinneren heb ik regelmatig allerlei vage klachten gehad die achteraf gezien grotendeels aan coeliakie toegeschreven konden worden. Zo had ik vaak buikpijn of een opgeblazen gevoel, en was ik vaak moe en futloos. Ook was ik bleekjes en mager, ondanks dat ik veel at.

Een aantal keer is de huisarts eraan te pas gekomen, bijvoorbeeld de keer dat ik als tiener enkele dagen krom liep van de buikpijn (diagnose: gespannen buik) of voor bloedtesten waaruit bleek dat mijn Hb-gehalte te laag was. Omdat de klachten vaag, wisselend en niet al te ernstig waren is er echter nooit uitgebreider onderzoek gedaan.

Op mijn 27ste heb ik uiteindelijk toch maar eens een afspraak gemaakt met de internist. Vlak voordat die afspraak zou plaatsvinden werd ik echter erg ziek; ik was heel onrustig, kon niets meer binnenhouden en door dreigende uitdroging ben ik uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen. De diverse huisartsen en internist waren in eerste instantie vrij sceptisch; ‘zal wel stress zijn’, in de aanloop naar de ernstigere klachten heb ik zelfs antidepressiva voorgeschreven gekregen. Er is echter toch vrij snel een endoscopie gedaan, waaruit bleek dat ik een maagzweertje had.

Met maagzuurremmers en antibiotica kon ik snel weer naar huis, echter bij de controleafspraak een maand later kreeg ik te horen dat uit de biopten was gebleken dat ik ook coeliakie heb. Deze uitslag werd gevolgd door een uitgebreid bloedonderzoek, gek genoeg kon via mijn bloed geen coeliakie aangetoond worden. Als ik door die maagzweer geen endoscopie had gehad had ik nu dus misschien nog steeds niet geweten dat ik coeliakie heb.

Ondertussen volg ik 9 jaar een strikt glutenvrij dieet. Het dieet helpt wel, zo heb ik bijvoorbeeld vrijwel geen opgeblazen gevoel meer door bijvoorbeeld melk- of vetproducten, ben ik aangekomen en zie ik niet meer zo bleek. Helaas heb ik wel nog steeds veel last van darmklachten en vermoeidheid. Bij een tweede biopt enkele jaren geleden zagen mijn darmen er echter goed uit, dus worden deze klachten toegeschreven aan Prikkelbaar Darm Syndroom.

R. (m) - 36 jr 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944