Volg ons

Zondagochtend

15 mei 2015

Zondagochtend, ontbijt. Vers geperst sap, gekookt eitje, verse ham en plakjes kaas. Een nog niet eerder geopende pot nutella, wat salades, een pot thee. Hagelslag, kuipjes jam, échte roomboter, yoghurt, muesli in glazen potjes, een schaal met vers fruit. Het enige wat nog mist is warm, knapperig afgebakken brood.

Keizerbroodjes, sneetjes volkoren bruin, luchtige croissants: een aantal dingen die een coeliaak in de nabije toekomst zeker niet tot zich zal nemen. Met name die croissants zijn een gemis aan de ontbijttafel. De enige croissants in het assortiment van glutenvrije producten – en ik heb er veel gezien, want ik kom uit een stad met het grootste glutenvrije aanbod in één winkel van Nederland – zijn grote hompen deeg die afbrokkelen zodra je probeert ze open te snijden. Niets luchtigs aan.

Nu was het jaren lang sowieso sappelen als het op glutenvrij gebied aankwam. Toen ik net gediagnosticeerd was, kon ik  voor het ontbijt kiezen uit pan carré en pan carré. Als koekjes waren er Frollini (zandkoekjes) of Pepitas (chocolate chip cookies). Allemaal van Schär, want veel meer aanbieders hadden we toen nog niet. Op beschuiten beet ik mijn tanden stuk – ze waren werkelijk zo hard dat het pijn deed om ze op te eten, en als je dan eindelijk een stuk te pakken had, zat er geen beleg meer op omdat de hagelslagkorrels in de worsteling van het beschuitje getrild waren.

In het weekend kon ik af en toe rekenen op een ciabattabroodje van Schär of een Bon Matin van Schär. Die laatste had ik toen zo veel gegeten dat ik ze een paar jaar niet in mijn buurt moest hebben. Maar de markt veranderde, langzaam, tot het punt dat de beschuiten nog brosser zijn dan die van Bolletje en allerlei lekkere broodjes voorhanden zijn, zoals de mini baguettes, toevallig ook van Schär.

Het enige wat nog steeds niet is gelukt in al die jaren is de croissant. Ik begrijp dat het lastig is om al die luchtige laagjes deeg in glutenvrije variant op tafel te krijgen, maar het moet toch ontwikkeld kunnen worden? Hierbij dus een oproep aan Consenza, Schär, Procelli en al die andere glutenvrije merken: maak voor mij een echt lekkere glutenvrije croissant en ik beloof plechtig dat ik er elk weekend eentje eten zal. 

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944