Volg ons

Diagnose duurde 26 jaar

1 juni 2012

De tijd tussen de eerste klachten en de diagnose duurt 26 jaar. Mijn eerste negatieve herinnering van coeliakie (bleek achteraf) toen ik zes jaar oud was. In de eerste klas kreeg ik in het begin van het schooljaar te maken met heftige buikpijn en erg moe zijn en diarree. De buikpijn was zo heftig dat ik regelmatig in het klaslokaal op de grond ging liggen, met mijn buik op de grond.

Uitendelijk zijn mijn ouders met mij naar de dokter gegaan, die constateerde dat het een onschuldig buikgriep virusje zou zijn. Dit virusje hield het echter zes maanden vol.
In mijn tienerjaren heb ik regelmatig bij de dokter gezeten voor verstoppingen, andermaal vanwege diarree en veel hoofdpijn. De hoofdpijn werd toegeschreven aan een verkeerde lichaamshouding. Verder bleef de vermoeidheid. Ik slikte me suf in paracetemol om de buikpijn en hoofdpijn maar weg te kunnen drukken. De dokter heeft het nooit over coeliakie gehad, wij hadden er nooit van gehoord. Sterker nog, de arts impliceerde dat het tussen mn oren zat.

Toen ik begin 20 was begonnen de buikklachten steeds meer op te spelen en de vermoeidheid deed ook mee, en hoe! de hele dag 'lam' voelen, te moe om een been te verzetten, continu hoofdpijn hebben etc,. Dit sleepte zich de komende 10 jaar voort. Wederom kwam elk verkoudheidvirusje langs en bezorgde me regelmatig flinke infecties. Mijn weerstand was comleet weg. De dokter (wel een andere dokter) heeft bloed laten prikken maar daar was niets in te zien. Wel dacht hij een prikkelbare darm (PDS) ivm de buikklachten. Goed vezels eten en vooral bruinbrood, dat was goed voor de stoelgang.

In 2011 ging het mis: Maandenlang misselijk en overgeven en diarree. Uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen omdat ik uitgedroogd was, ondervoed (viel 10 kilo in 5 weken af). Er werd bij een gastroscopie een maagvliesontsteking gevonden en uit biopten bleek dat ik coeliakie zou hebben, Marsh 3b. Bloedonderzoek leverde weer niets op, geen antistoffen oid, maar dat gebeurt vaker werd verteld. Maar wel een glutenvrij dieet dus!

De eerste paar maanden van het glutenvrij dieet waren drama: Steeds verkouden en ontzettend moe zijn. Momenteel gaat het wat beter (ben nu 7 maand bezig) en is de misselijkheid grotendeels weg, evenals de vermoeidheid en hoofdpijn. Wel af en toe buikklachten nog. Ik had er meer van verwacht, maar wellicht komt dat nog en moet ik meer geduld hebben?

J. (m) - 33 jaar

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944