Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

Test FAQ

  • Gluten zitten in granen

    Laatst gewijzigd op: 01-04-2021

    Dat is te kort door de bocht. Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff. Let er wel op: deze granen zijn van nature glutenvrij, maar het beste is om deze met een glutenvrij logo of een glutenvrije claim te kopen. Bij haver is dit in ieder geval zeer belangrijk; de haveraren worden vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.

    Lees ook:
    Glutenvrije haver

  • Coeliakie, glutenallergie, glutensensitiviteit: het is allemaal hetzelfde

    Laatst gewijzigd op: 01-04-2021

    Dit klopt niet. Je hebt mensen die allergisch zijn voor tarwe, al komt dat zelden voor. Maar een allergie is echt iets anders dan een auto-immuunziekte zoals coeliakie.  Bij een auto-immuunziekte stelt het lichaam zich te weer tegen gluten. Daarnaast bestaat glutensensitiviteit. Dat is een erkende aandoening van mensen bij wie geen sprake is van coeliakie maar die wel de verschijnselen vertonen en goed reageren op een glutenvrij dieet. 

    Lees ook:
    Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

  • Mijn antistoffen zijn zo hoog, ik heb geen darmbiopt meer nodig voor de diagnose.

    Laatst gewijzigd op: 01-04-2021

    Op dit moment is een darmbiopt bij volwassenen nog steeds echt nodig voor het stellen van de diagnose. Steeds vaker beslissen artsen in het land om bij hoge antistoffen de biopt maar achterwege te laten, want, zo stellen ze “het is zo goed als zeker dat u coeliakie heeft”. Ze denken hiermee de patiënt een plezier te doen, door de ingreep van een biopt achterwege te laten. Maar eigenlijk doe je de patiënt hiermee tekort. Want wat als het geen coeliakie blijkt te zijn, maar je krijgt wel de diagnose? Dan zit je levenslang onterecht op een strikt glutenvrij dieet. Je wilt dus eigenlijk wel echt zeker weten dat het coeliakie is en niet een andere aandoening.

    Bij kinderen kan in sommige gevallen een darmbiopt achterwege blijven. Daarvoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

    Bij volwassenen wordt nu wel door een groep wetenschappers gekeken of in sommige gevallen de biopt achterwege kan blijven. Maar zolang deze nieuwe richtlijn nog niet is uitgevaardigd, blijft de darmbiopt de gouden standaard voor diagnose. Maar ook is het biopt van belang om de behandeling te kunnen monitoren. Lees hier het artikel daarover.

  • Glutenvrij is heel gezond

    Laatst gewijzigd op: 01-04-2021

    Helaas klopt dat niet. Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.

    Daarnaast zijn helaas de speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

    Lees ook:
    Gezond glutenvrij: wat is dat?

  • De hype rond glutenvrij eten komt coeliakie patiënten ten goede

    Laatst gewijzigd op: 01-04-2021

    Op het eerste gezicht ligt het voor de hand om het zo te zien. Maar eigenlijk is het tegendeel waar; door de hype voelen mensen met coeliakie zich minder geaccepteerd. Hun ziekte wordt minder serieus genomen. Iemand die vrijwillig glutenvrij eet, hoeft het niet zo serieus te nemen. 

    De gevolgen zie je onder andere terug in de horeca. Restaurants zetten 'glutenvrij' op de kaart omdat het goed klinkt, maar de kok heeft niet altijd de kennis om 100% glutenvrij te koken. Terwijl dat voor coeliakie-patiënten heel belangrijk is. 

    Lees ook:
    Lekker glutenvrij uit eten

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Ontbijtmuffins met frambozen

Lees meer over 'Ontbijtmuffins met frambozen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'