Volg ons

Werkt u in de gezondheidszorg?

Werkt u in de gezondheidszorg, dan bent u vast al eens iemand met coeliakie tegengekomen. Het aantal mensen bij wie coeliakie wordt vastgesteld neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, zo’n 17.000. Dat is het topje van de ijsberg.

Strikt glutenvrij

Mensen met coeliakie (en dermatitis herpetiformis) volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Beschadiging darmslijmvlies

Het glutenvrije dieet komt heel precies. Want eet iemand met coeliakie toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk. Heeft u dus een patiënt of cliënt met een glutenvrij dieet, dan vraagt dat om extra aandacht van u en uw collega’s. Bij het inkopen doen, het bereiden én bij het serveren van de maaltijden.

 

Info over coeliakie altijd bij de hand

Op onze website kunt u heel veel informatie vinden. Voor het gemak hebben we alles ook in eenvoudig te printen documenten gezet. Zo heeft u de informatie altijd bij de hand.


Tevens publiceert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een lijst met glutenbevattende geneesmiddelen. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt en is te vinden op: www.cbg-meb.nl.

 

Zin en onzin over gluten!

Alle zin en onzin over gluten, coeliakie en ‘glutenallergie’ op een rijtje.

Lees meer.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden  

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944

Volg ons

Voordeel voor leden

  • Welkomstpakket
  • 4x per jaar het Glutenvrij Magazine
  • Toegang tot de hele site
  • Exclusieve kortingen met onze ledenpas
  • en nog veel meer ...

MEER INFORMATIE

Meldpunt foutieve informatie allergenen

Ervaar je onvoldoende of foutieve informatie over allergenen in een product in de horeca of detailhandel dan kun je dat melden bij ons.