Heel veel nieuws over brood, leuke activiteiten en nieuwe horeca-aansluitingen
Nieuwsbrief
23 oktober 2025
mailingTop

Begin oktober viel de nieuwste editie van Glutenvrij Magazine op je deurmat. Daarin kon je al veel lezen over brood, het thema dat we momenteel belichten. Ook in deze nieuwsbrief besteden we hier aandacht aan. Zo geven we je 7 gouden baktips, kun je lezen over de nieuwste podcast die over brood gaat en komt 'brood' terug in het recept.

Verder lees je in deze nieuwsbrief over diverse enquêtes en vertellen we je over nieuwe horecagelegenheden waar je veilig glutenvrij terechtkunt. Ook hebben we een leuke vrijwilligersvacature.

Natuurlijk geven we je ook weer een greep uit de komende activiteiten, waaronder een aantal rondom het thema Sinterklaas. 

Veel leesplezier!

Team NCV: Floris, Marieke, Marieke, Andrea, Chris, Lieke, Marissa, Annette en Margrietta

7 Gouden baktips *

Toen de dochter van onze bakinstructrice Astrid de diagnose coeliakie kreeg, kon je nog niet naar de supermarkt voor glutenvrij brood, koek en cake. Omdat Astrid het leuk vindt om te bakken is ze heel veel zelf gaan uitproberen. Ze deelt hier zeven gouden baktips.

Markt Vlijmen

Maar liefst 28 verschillende leveranciers om bij te kijken en te kopen, een NCV-plein met vrijwilligers en diëtisten die je vragen beantwoorden, een kinderhoek met leuke activiteiten, een leerzaam boodschappenspel én een horecapunt met een glutenvrije kaart: dat is er allemaal te doen tijdens de Glutenvrije Markt op zaterdag 1 november. De markt is van 11.00 tot 14.00 uur in Sportcentrum Die Heygrave in Vlijmen. Toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden. Kijk voor alle praktische informatie op onze website!

Alle informatie over deze markt
Glutenvrije Kerstlunch *

Exclusief voor onze leden en hun familie/vrienden organiseren we op zaterdag 13 december weer de Glutenvrije Kerstlunch in Hotel Van der Valk in Vianen. Tijdens deze feestelijke lunch kun je genieten van een uitgebreid, luxe buffet met diverse warme en koude gerechten. Ook is er een dessertbuffet. Uiteraard is alles glutenvrij, maar er zijn ook lactosevrije en vegetarische gerechten en de drankjes zijn inclusief. Wat een mooie manier om de kerstperiode in te luiden! Alle praktische informatie vind je op onze website en daar kun je je ook aanmelden. 

Alle informatie over de kerstlunch
Coeliakie Diëtistennetwerk

Twijfel je weleens of je voeding volwaardig is? Zoek je glutenvrije lunchinspiratie? Of wil je gewoon eens sparren met een expert?

Met een diëtist uit het Coeliakie Diëtistennetwerk (CDN) krijg je advies dat écht werkt voor jouw situatie. Een gespecialiseerde diëtist leert je bijvoorbeeld etiketten lezen als een professional, maakt een voedingsschema op maat waarbij je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en bedenkt oplossingen die passen bij de uitdagingen waar je in jouw persoonlijke situatie tegenaan loopt. 

Alle diëtisten in ons netwerk zijn speciaal geschoold in het glutenvrije dieet én scholen zich jaarlijks bij. Ook de medische richtlijnen raden begeleiding aan door een gespecialiseerde diëtist. Niet alleen bij de diagnose, maar ook op de langere termijn. 

Een afspraak met een diëtist uit ons netwerk kan je veel waardevolle inzichten en praktische tips opleveren. Je staat er niet alleen voor - een deskundige denkt graag met je mee!

Voor een tientje een Glutenvrij Pietenvriendje

Met een Glutenvrije Piet op de foto, een high-five krijgen én kruidnoten, maar dan glutenvrij en zonder kruisbesmetting. Glutenvrije Piet zorgt ervoor dat de intocht van Sinterklaas ook een feest is voor de kinderen met een glutenvrij dieet. Dit jaar is Glutenvrije Piet aanwezig bij maar liefst 327 intochten! Dank je wel als je al een bijdrage hebt gedaan om dit mooie project te organiseren. Ben je er nog niet aan toegekomen? Met 10 euro maak je al een intocht mogelijk, maar ieder bedrag helpt. Zorg jij voor nog meer stralende gezichtjes langs de route? Dankjewel namens alle kinderen met coeliakie.

Help je mee?
De Glutenvrije Lijn is er voor jou!

Heb je vragen over het leven met een glutenvrij dieet? Bijvoorbeeld over uit eten gaan, feestjes bezoeken, boodschappen doen of een logeerpartijtje van je kind? Of wil je gewoon je verhaal even kwijt? Denk dan eens aan de Glutenvrije Lijn. De ervaringsdeskundige vrijwilligers van de Glutenvrije Lijn luisteren naar je, denken graag met je mee en delen praktische tips. Geen vraag is te gek. Samen vinden jullie wat werkt voor jou. 

De Glutenvrije Lijn is bereikbaar op dinsdag van 10:00 - 12:00 uur en donderdag van 18:00 - 20:00 uur via telefoonnummer 085-760 42 75.

Alle informatie over De Glutenvrije Lijn
Vanaf 2026: ledenpas digitaal *

Vanaf 2026 ontvangen alle leden hun ledenpas digitaal via hun persoonlijke omgeving op de website. Dit bespaart kosten en papier! De pas is makkelijk op te slaan op je telefoon. Wil je toch een papieren ledenpas in 2026? Dan kan natuurlijk! Geef dit aan door in te loggen op MijnNCV, of neem contact op met de ledenadministratie.

Naar je digitale ledenpas
Recept van de maand: broodje bapao

Bapao’s zijn gestoomde broodjes die via Indonesië hun weg vonden naar Nederland. Ze worden traditioneel gevuld met gekruid vlees, groente of een zoete vulling, zoals kokos of pinda. Let er bij een groentevulling wel op dat je ingrediënten gebruikt die niet te veel vocht loslaten. Dit gerecht kan makkelijk vegetarisch en/of lactosevrij worden gemaakt. 

Naar het recept
Vragenlijst voor ouders van basisschoolkinderen

Heb jij een kind met coeliakie dat in groep 1 tot en met 8 van de basisschool zit? Lees dan snel verder!

Wij zijn benieuwd hoe scholen omgaan met kinderen die glutenvrij moeten eten, zowel de goede als de minder goede ervaringen. Dit helpt ons om beter op te komen voor kinderen met coeliakie op school.

We maakten daarom een vragenlijst. Wil je deze invullen? Het kost je maar een paar minuten! 

Terugblik vrijwilligersdag

Op 27 september zetten we onze vrijwilligers in het zonnetje tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag. In restaurant GYS in Utrecht werden ze ontvangen met een welkomstcocktail en vervolgens getrakteerd op een high tea met een keur aan hartige en zoete gerechten. Tussen de gangen door vermaakte accordeonist Harry de aanwezigen met een op maat gemaakt vrijwilligerslied. ‘Het gaat altijd om ontmoeten en zoeken naar dat wat ons bindt’, zong hij en zo is het maar net!

Ook vrijwilliger worden? Lees meer!
Nieuwe leden bellen

Kun je goed luisteren? Wil je nieuwe leden graag op weg helpen? Draag je jouw kennis graag over aan anderen? Dan hebben we een leuke vrijwillige functie voor jou!
In de regio's Gelderland en Overijssel hebben we plek voor vrijwilligers die iedere maand een aantal nieuwe leden willen bellen om hen welkom te heten bij de vereniging en hen op weg te helpen bij hun eerste vragen over het leven met een glutenvrij dieet. Deze functie kun je vanuit huis doen op een tijdstip naar keuze.

Meer weten? Kijk hier!
Portrait of mature man sitting near a lake staring at camera. Senior caucasian man relaxing on a log by the lake on a summer day.
Onderzoek naar (aanhoudende) klachten

Heeft coeliakie een aanzienlijke impact op jouw dagelijks leven? Volg je een glutenvrij dieet maar ervaar je nog steeds klachten? Mogelijk kom je in aanmerking om mee te doen aan een klinisch onderzoek.

Het zogenoemde ASPIRION-onderzoek richt zich op een nieuw experimenteel geneesmiddel (amlitelimab) voor patiënten met coeliakie. Doel van het onderzoek is om na te gaan of het onderzoeksgeneesmiddel, in combinatie met een glutenvrij dieet, de schade in de dunne darm kan verminderen en welk effect het heeft op de klachten die worden veroorzaakt door coeliakie.

Op onze website lees je meer over dit onderzoek en over waarom wij dit onderzoek onder de aandacht brengen.

Doe je mee?
Enquête voor profielwerkstukken

In deze tijd van het jaar starten veel middelbare scholieren met hun profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze vaak een enquête maken en uitzetten.

Sommigen van onze leden kiezen het leven met een glutenvrij dieet, als onderwerp. Dat juichen wij toe, want hoe meer aandacht voor coeliakie en alles dat daarmee te maken heeft, hoe beter. Daarom maakten we een pagina op onze website waar we deze enquêtes plaatsen. Hierop staan momenteel verschillende vragenlijsten van middelbare scholieren die coeliakie als hun onderwerp hebben gekozen.

Neem gerust een kijkje om te zien of je een vragenlijst kunt invullen. Je helpt er de scholieren mee én het bewustzijn over het leven met een glutenvrij dieet vergroten.

Naar de vragenlijsten
Nieuwe podcast over brood

In onze nieuwste podcastaflevering “Receptuur van glutenvrij brood ontrafeld” vertellen experts hoe wetenschap en technologie samenkomen om een lekker en voedzaam brood te maken. 

Naar de podcast
Stem op de Glutenvrije Podcast

Stem op de Glutenvrije Podcast voor de Publieksprijs van de Nederlandse Podcast Award en help coeliakie en het glutenvrije leven meer bekendheid te geven! Je kunt tot en met 30 november je stem uitbrengen.

Lees meer

VOOR IN DE AGENDA
kijk voor meer activiteiten op Activiteitenkalender - NCV

* Alleen voor leden. Ook lid worden van de NCV? Dan krijg je, naast veel ledenvoordeel, vier keer per jaar het populaire Glutenvrij Magazine in de bus. www.ncv.nl/lidworden.

Hoe meer leden hoe sterker onze stem!

mailingBottom
Linkedin    Facebook    Instagram    Spotify    Youtube