Vegetarische quiche
Deze quiche wordt gemaakt met een combinatie van een witte glutenvrije broodmix en glutenvrije haverbroodmix. Hij wordt gevuld met bloemkool, broccoli en tomaat, maar het is ook mogelijk om andere groentes te gebruiken. Eet hem warm uit de oven of lauwwarm afgekoeld.
Heb je een punt over? Neem die dan de volgende dag mee als lunch naar school of werk.
- Recepten met
- Vegetarisch, Kan lactosevrij
- Menugang
- Lunch, Borrel, Traktatie/Tussendoortje, Bijgerecht, Hoofdgerecht
- Bereidingstijd
- 40 minuten
- Oventijd
- 50 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 4 personenBodem:
- 175 gram roomboter **
- 200 gram witte broodmix* **
- 100 gram haverbroodmix* **
- 2 eieren
- Snufje zout
Vulling:
- ½ bloemkool
- 1 broccoli
- 2 tomaten
- 4 eieren
- 150 milliliter slagroom**
- 125 gram geraspte kaas (bijv. jong belegen)**
- Peper en zout
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
** Gebruik bij een lactosevrij dieet voor de bodem plantaardige margarine en lactosevrije broodmixen.
Kies bij de vulling voor lactosevrije slagroom en kaas of neem vegan kaas.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Quichevorm of springvorm met een doorsnede van 24 centimeter
- Steelpan
- Mengkom
- Mes en snijplank
- Pan
- Vergiet
- Deegroller
- Huishoudfolie
- Vork
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C boven en onderwarmte. .
- Vet de bakvorm in met boter.
- Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur.
De boter moet wit blijven. - Doe de broodmixen samen met de gesmolten boter in een mengkom.
- Doe de eieren en het zout erbij.
- Kneed het alles met de hand totdat een egaal deeg ontstaat.
- Laat dit deeg rusten in de koelkast.
- Snijd ondertussen de bloemkool en broccoli in roosjes.
- Zet ze op in een pan met een bodem water.
- Breng het water aan de kook en kook de groente in ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Laat de groente vervolgens goed uitlekken in een vergiet.
- Snijd de tomaten in kleine stukjes.
- Rol het deeg met een deegroller tussen 2 stukken plastic folie uit.
- Leg het deeg met hulp van de folie in de quichevorm.
- Verwijder de folie.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem om te voorkomen dat het deeg omhoog komt.
- Verdeel de groenten en de tomaten over het deeg.
- Klop de eieren los in een mengkom en roer de slagroom, kaas, peper en zout erdoor.
- Schenk het kaas-ei mengsel over de groenten.
- Bak de quiche in 50-60 minuten goudbruin en gaar.
De baktijd kan per oven verschillen. - Snijd aan het eind van de baktijd de taart open om te controleren of het eimengsel gestold (vormvast) is
- Serveer de quiche direct of neem hem mee om hem lauwwarm op te eten op een andere locatie.
Tips & Trucs
Verdraag je geen haverbroodmix? De quiche is met elke willekeurige witte broodmix te maken, zolang het totale gewicht van het meel 300 gram is. Elke broodmix of combinatie van broodmixen geeft weer een andere smaak.
Groente over? Elke groente is te gebruiken als basis voor een quiche: varieer volop.
Ben je alleen? Koop kleine bakvormen en verdeel hier het deeg over. Vries de bodems; zonder ze van tevoren af te bakken in. Als je zin heb in quiche hoef je alleen de bodem uit de vriezer te halen en de groenten en saus te bereiden en je hebt snel een verse maaltijd.