Spritsen
Dit klassieke koekje, dat al in de 16e eeuw gegeten werd, bestaat uit een deeg dat je met een spuitzak met een kartelmondje op een bakplaat spuit.
Hierdoor kun je ze in elke vorm spuiten die je wenst.
Nadat ze gebakken zijn kun je ze op verschillende manieren versieren, denk aan gesmolten chocola en gele glazuur. Onze ervaren bakinstructrice schreef dit recept en bakte er bij kinderbakworkshops spritsnestjes van.

- Recepten met
- Vegetarisch, Kan lactosevrij
- Menugang
- Traktatie/Tussendoortje
- Bereidingstijd
- 20 minuten
- Oventijd
- 25 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 18 porties- 250 gram Schär mix Kuchen und Kekse of Freee witte bloem*
- 5 gram psyllium*
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 120 gram basterdsuiker
- 200 gram roomboter** op kamertemperatuur
- 1 eiwit
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
** Gebruik bij een lactosevrij dieet plantaardige margarine en controleef of de bakmix lactosevrij
is.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Bakplaat
- Bakmatje of bakpapier
- Zeef
- Schaal
- Vork
- Mengkom
- Mixer met kloppers
- Spuitzak
- Kartel spuitmondje Ø 1 centimeter
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 graden boven- en onderwarmte.
- Bekleed een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.
- Zeef het meel, de psyllium, het zout en de vanillesuiker in een schaal en roer dit met een vork goed door elkaar.
- Klop de zachte boter en de basterdsuiker in een mengkom met de mixer met kloppers op de hoogste snelheid in 3 minuten schuimig.
- Voeg het eiwit toe en mix dit nog 7 minuten goed door elkaar.
- Voeg het meelmengsel toe en mix alles nog even kort goed door elkaar.
- Kijk of het deeg spuitbaar is.
Let op dat het deeg niet te dun is, anders lopen de koekjes uit.
Is het deeg te dik, mix er dan nog een beetje eiwit door.
Het deeg moet slapper zijn dan gewoon koekjes deeg, maar mag geen beslag worden. - Schep het mengsel in een spuitzak met grote kartelmond.
- Spuit cirkels van deeg op de bakplaat en laat het midden ter grootte van een muntstuk van 5 cent leeg.
- Bak de spritsen in 25 minuten licht bruin.
- Laat de spritsen eerst afkoelen op de bakplaat en leg ze wanneer ze bijna koud zijn op een rooster om verder af te koelen.
Tips & Trucs
Gebruik bij voorkeur de genoemde meelmixen, want bij andere mixen wordt het deeg te slap en lopen de koekjes uit.
Zigzag spritsen maak je door lange zigzag repen te spuiten. Deze laat je na het bakken een minuutje uit de oven op de bakplaat afkoelen waarna je ze op de gewenste grootte afsnijdt.
Bak voor kinderen met Pasen spritsnestjes. Bak ronde spritsen in aluminium schaaltjes. Vul het midden met dik groen glazuur en leg hier een paar glutenvrije suikereitjes of Jelly beans op.