Glutenvrij recept

Baconburgers met gekonfijte groenten

Maak zelf je hamburgerbroodjes en beleg hem met een burger met bacon, cheddar en gekonfijte groenten,
Dit recept komt uit het boek: Lekker Glutenvrij van de Franse kookboekenschrijfster Coralie Fereira.

Baconburgers_GM2 2021.jpg
Recepten met
Vlees, Kan lactosevrij
Menugang
Lunch, Hoofdgerecht
Bereidingstijd
40 minuten
Oventijd
30 minuten
Wachttijd
4 uur

Recept

Ingrediënten

voor 4 personen

Broodjes:

  • 200 gram rijstmeel* en eventueel wat extra
  • 65 gram maïzena (glutenvrij)
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel Mix’Go of xanthaangom**
  • 5 gram fijne kristalsuiker
  • 3 gram zout
  • 1 ei
  • 130 milliliter melk***
  • 50 mmililiter water
  • 2 eetlepels water en olie om te bestrijken
  • 2 eetlepel sesamzaad

Burger:

  • 600 gram rundergehakt

Garnituur:

  • 8 plakjes gerookt spek
  • 4 plakjes (cheddar)kaas***
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup (glutenvrij)
  • 1 theelepel chilisaus (glutenvrij)
  • 2 jonge uien
  • 8 blaadjes sla
  • 150 gram (gekonfijte) groenten
    bijv. artisjokken, paprika’s,tomaten

 

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.

** Dit bestel je online en zorgt voor structuur en luchtigheid in je glutenvrije baksel. Je kunt het ook vervangen door een mengsel van 1 theelepel chiazaadjes met 2 theelepels water.

*** Gebruik bij een lactosevrij dieet lactosevrije melk en kaas. 

Benodigdheden

  • (Lepel-)weegschaal of digitale weegschaal met gramverdeling 
  • Keukenmachine of mixer met deeghaken
  • Kom
  • Theedoek
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Keukenkwast
  • Koekenpan met deksel

Bereiding

De broodjes:

  1. Doe in de kom van een keukenmachine het meel, de maïzena, de gist, de Mix’Gom, de suiker en het zout.
  2. Doe in een andere kom het ei en klop dit los met de melk en 50 ml water.
  3. Giet dat mengsel langzaam bij het meel.
  4. Meng op lage snelheid tot het deeg homogeen is.
  5. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het 4 uur rusten op kamertemperatuur.
  6. Verwarm de oven voor op 230°C (stand 7-8).
  7. Verdeel het gerezen deeg (voeg indien nodig een beetje rijstmeel toe) in 4 porties.
  8. Vorm van de deegporties 4 ballen.
  9. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  10. Bestrijk ze met behulp van een keukenkwast met het water-oliemengsel.
  11. Strooi er sesamzaadjes op.
  12. Zet de broodjes in de oven en laat ze 25 minuten bakken.
  13. Bereid intussen de garnituur en de burgers.

De burgers en de garnituur

  1. Vorm van het gehakt vier burgers.
  2. Bak in een koekenpan de plakjes spek aan elke kant tot ze knapperig zijn.
  3. Leg ze op een bord.
  4. Bak de burgers twee minuten in de pan, draai ze om en leg op de gebakken kant een plakje kaas.
  5. Leg het deksel op de pan en laat nog twee minuten bakken.
  6. Meng in een kom de mayonaise, de ketchup en de chilisaus.
  7. Pel en hak de jonge uien fijn.
  8. Snijd de gebakken broodjes doormidden en gril ze twee minuten in de oven.
  9. Bestrijk de onderste helft van de broodjes met de saus.
  10. Garneer met twee blaadjes sla.
  11. Leg daarop een burger, twee plakjes spek, (gekonfijte) groenten en gehakte uien.
  12. Leg de bovenste helft van het broodje erop.
  13. Dien meteen op met frietjes en/of een salade.
  14. De broodjes smaken het lekkerst regelrecht uit de oven.

Tips & Trucs

GEKONFIJTE GROENTE:

Bij het konfijten wordt de groente in suiker of een andere conserverende stof gelegd. Op internet vind je makkelijke handleidingen. Je kunt er ook voor kiezen om de groenten er rauw op te leggen of even aan te bakken in een pan.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Baconburgers met gekonfijte groenten

Lees meer over 'Baconburgers met gekonfijte groenten'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'