Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Glutenvrij recept

Glutenvrij brood van pure melen

De Wageningse universiteit heeft gekeken of ze van pure melen een brood konden maken dat qua voedingswaarden overeenkomt met een gewoon (glutenbevattend) volkorenbrood.
Hieruit kwamen 3 meelmixen waarmee een Goed Glutenvrij Brood te bakken is.
In de tabel staat per soort de hoeveelheid benodigde ingrediënten. Onder de tabel staan de ingrediënten die naast deze ingrediënten ook nog nodig zijn.

Pure melen 3.jpg
Recepten met
Kan lactosevrij
Menugang
Ontbijt, Lunch
Bereidingstijd
15 minuten
Oventijd
60 minuten
Rijstijd
45 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 20 porties

Havermix

Boekweitmix

Haver-Boekweitmix

220 gram Havermeel*

170 gram Rijstmeel*     

110 gram Teffmeel*

30 gram Chiazaad

30 gram Lijnzaad

10 gram psylliumvezel*

10 gram Bakkerszout

220 gram Boekweitmeel*

170 gram Duryea maïzena

110 gram Rijstmeel*

30 gram Chiazaad

30 gram Zonnebloempitten

10 gram psylliumvezel*

10 gram Bakkerszout

300 gram Havermeel*

120 gram Boekweitmeel*

80 gram Kikkererwtenmeel*

30 gram Maanzaad

10 gram psylliumvezel*

9 gram Bakkerszout

Overige ingrediënten:

  • 8 gram suiker
  • 60 gram vloeibare margarine
  • 500 gram water
  • 8 gram instant gist
  • extra boter om in te vetten

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar: dan met een glutenvrije claim en/of logo.

Benodigdheden

  • Cakeblik of broodvorm
  • Oven
  • Digitale weegschaal met gramverdeling
  • Keukenmachine of beslagkom met mixer en deeghaken
  • Waterkoker of pan
  • Rooster
  • Vuurvaste schaal
  • Eventueel een thermometer waarmee je de kerntemperatuur kunt meten
  • Schone theedoek

Bereiding

  1. Vet een cakeblik of broodvorm in met de extra boter.
  2. Verwarm de oven voor op 50 graden boven en onder warmte. 
  3. Weeg de ingrediënten van de gekozen meelmix af met een digitale weegschaal en doe die in de kom van de keukenmachine of in een beslagkom.
  4. Weeg de suiker en de gist bij het meelmengsel en roer dit met een vork door het meel.
  5. Weeg eerst de vloeibare margarine erbij en daarna het water.
  6. Mix alles met de keukenmachine of de mixer door elkaar.
    Begin op de laagste stand en schakel dan door naar de hoogste stand.
  7. Mix het deeg 5 minuten op de hoogste stand.
  8. Breng in een waterkoker of pan ongeveer een liter water aan de kook.
  9. Schep het deeg in het bakblik en strijk het glad met een met water nat gemaakte lepel.
  10. Plaats het brood op een rooster in het midden van de oven en zet op de bodem van de oven een vuurvaste schaal. Giet hier het kokende water in.
  11. Laat het brood 30 – 45 minuten rijzen tot het deeg de bovenrand van de vorm bereikt.
  12. Haal het brood uit de oven, laat de schaal met water staan.
  13. Verwarm de oven voor tot 180 graden boven en onder warmte.
  14. Plaats het broodblik met het brood op het rooster in het midden van de oven.
  15. Bak het brood in 45 – 60 minuten gaar.
  16. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt, of wanneer de kerntemperatuur 95 graden is.
  17. Haal het brood, als het gaar is, zo snel mogelijk uit de bakvorm en laat het gewikkeld in een schone theedoek op een rooster afkoelen.

 

Tips & Trucs

Lukt het niet om met dit recept een brood te bakken?
Volg dan een online brood bakworkshop. Aan de hand van een broodmix uit de supermarkt leer je daar alle tips en trucks voor het bakken van een glutenvrij brood. 

Of bekijk het instructiefilmpje voor het bakken van glutenvrij brood in de oven: https://www.youtube.com/watch?v=z-Gr_8inMsg

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Brood van pure melen

Lees meer over 'Brood van pure melen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'