Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Recept van de maand

Pompoensoep

Pompoen bevat veel vezels en deze pompoensoep van onze bakinstructrice Astrid is daarom een goede aanvulling op het glutenvrije dieet. Een bijkomend voordeel is dat je allerlei ingrediënten aan deze soep toe kunt voegen, waardoor het een ideaal gerecht is om restjes in te verwerken.

Pompoensoep klein

Recepten met: kan lactosevrij
Menugang: lunch/voorgerecht
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten 6 porties

Voor de basis

  • 1 pompoen
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 liter water
  • 2 groentebouillonblokjes* (glutenvrij)
  • peper en zout

Naar wens

  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 2 centimeter gember
  • 1 rode peper
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • 1 winterwortel
  • 2 zoete of gewone aardappels
  • verse of gepelde tomaten
  • stukje knolselderij
  • klein blikje maïs
  • bruine of witte bonen

* Controleer bij een lactosevrij dieet of er geen lactose in de bouillonblokjes zit.

Benodigheden

  • Mes en snijplank
  • Schilmes
  • Soeppan
  • Vork
  • Staafmixer

Voorbereiding

  1. Snij de pompoen doormidden.
  2. Verwijder de pitten en zaadlijsten met een lepel.
  3. Snij de helften van de pompoen in parten van ongeveer 4 centimeter breed en verwijder de schil met een schilmes.
  4. Snij de parten in blokjes en zet deze apart.
  5. Maak alle andere ingrediënten die je wilt gebruiken schoon, door ze te wassen of te schillen en verwijder eventuele klokhuizen of pitten.
  6. Snij alles in stukjes. De grootte maakt niet zoveel uit, want alles wordt fijngemalen met de staafmixer.

Bereiding

  1. Zet een soeppan op halfhoog vuur.
  2. Bak de spekblokjes in de soeppan zonder boter of olie in ongeveer 6 minuten gaar.
    Roer ze ondertussen af en toe door zodat ze niet aanbranden.
  3. Schep de spekblokjes uit de pan en bewaar deze tot later.
  4. Fruit de ui in het vet van de spekblokjes.
  5. Voeg na 2 minuten de knoflook toe. Voeg ook de gember toe wanneer je dat in je soep wilt.
  6. Laat alles nog 1 minuut samen fruiten.
  7. Voeg dan 1 voor 1 de andere ingrediënten toe.
    Begin met de hardste soorten.
    Bak deze aan en voeg dan een zachtere soort toe.
    De pompoen en eventueel de appel wordt pas op het laatst toegevoegd. 
    Gekookte groentes die je heel wilt houden zoals maÏs en bonen worden pas na het pureren erbij gedaan.
  8. Giet, als alle ingrediënten aangebakken zijn, 1 liter warm water in de pan.
    Giet, wanneer je dat wilt, ook het sinaasappelsap erbij.
  9. Breng alles aan de kook.
  10. Laat de soep, terwijl je die af en toe doorroert, 20 minuten koken.
  11. Controleer met een vork of de groentes zacht zijn. Als de groentes zacht zijn pureer ze voorzichtig met een staafmixer.
  12. Voeg de spekjes en eventueel de maïs of bonen toe.
  13. Breng de soep weer aan de kook en verwarm alles terwijl je de soep doorroert nog 5 minuten. 
  14. Proef de soep en voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.

Tips & Trucs

Wil je een luxe soep?
Serveer de soep dan met snippers gerookte zalm, reepjes gerookte kipfilet (glutenvrij) of een schep roomkaas of crème fraiche. Kies hiervan bij een lactosevrij dieet een lactosevrije variant. 

Heb je een hele grote pompoen?
Bewaar dan 300 gram van de schoongemaakte pompoen en bak er deze pompoencake van.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vezelrijke pompoensoep

Lees meer over 'Vezelrijke pompoensoep'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'