Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Glutenvrij recept

Doesburgse mosterdsoep

Doesburgse mosterdsoep met lente-ui en spekjes. Uit het boek van Simone Bent: Een kijkje in de keuken van Simone Bent. Romig, maar ook pittig door het gebruik van grove Doesburgse mosterd.

Mosterdsoep Simone Bent bijgesneden.png
Recepten met
Kan vegetarisch, Kan lactosevrij
Menugang
Lunch, Voorgerecht
Bereidingstijd
30 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 3 personen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 40 gram rijstmeel* 
  • 750 milliliter water
  • 2 bouillonblokjes (glutenvrij en/of lactosevrij)
  • 250 gram spekreepjes**
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 eetlepels Doesburgse mosterd
  • 100 milliliter kokosroom
  • snufje peper en zout

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar: dan met een ander glutenvrij logo of een glutenvrije claim.

** Vervang voor een vegetarische soep de spekreepjes door vegetarische
    spekreepjes (glutenvrij)

Benodigdheden

  • Mes en snijplank
  • Vergiet 
  • Knoflookpers
  • Soeppan
  • Koekenpan 

Bereiding

  1. Snij de prei in ringen en was de prei.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook.
  3. Smelt de kokosolie in de soeppan en bak de prei, ui en knoflook 3 tot 5 minuten.
  4. Voeg het rijstmeel toe en bak een paar minuten mee.
  5. Voeg het water in delen toe.
  6. Voeg ook de bouillonblokjes toe.
  7. Breng aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
  8. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes en snij de lente-ui in ringen.
  9. Voeg de mosterd en kokosroom aan de soep toe en roer het goed door en verwarm dit nog even mee.
  10. Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg de lente-ui en spekjes toe.

Tips & Trucs

Vind je de soep te mild? Voeg dan nog wat extra mosterd toe. 

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Doesburgse mosterdsoep

Lees meer over 'Doesburgse mosterdsoep'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'