Glutenvrij recept

Spinaziesoufflé

Dit is een echte klassieker waarmee jij de show steelt tijdens een feestelijk diner. Vegetarisch en met weinig koolhydraten. Serveer hem als voorgerecht of met een lekkere salade.

Spinaziesoufflé klein.jpg
Recepten met
Vegetarisch, Lactosevrij, Koolhydraatarmer
Menugang
Voorgerecht, Hoofdgerecht
Bereidingstijd
20 minuten
Oventijd
45 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 eetlepels vloeibare boter 
    en wat extra om in te vetten
  • 500 gram verse spinazie
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • Zout en peper
  • 3 eidooiers
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 2 eiwitten

Benodigdheden

  • Souffléschaal
  • Wok, hapjespan of ruime kookpan
  • Staafmixer of scherp mes met een vork en een snijplank
  • Vetvrije mengkom
  • Mixer met kloppers

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Vet een soufflléschaal in met de extra vloeibare boter. 
  3. Verwarm een wok, hapjespan of ruime pan op hoog vuur. 
  4. Verwarm de vloeibare boter hier zolang in totdat er alleen kleine belletjes over zijn. 
  5. Doe de spinazie er dan in 3 delen bij en blijf goed roeren.
    Doe het volgende deel er pas bij wanneer het eerste deel helemaal geslonken is. 
  6. Pureer de spinazie fijn wanneer alle spinazie geslonken is, of snij met een mes en een vork de spinazie op een snijplank heel fijn. 
  7. Laat de spinazie in de pan op een laag vuur nog even drogen, totdat al het vocht is verdampt. Haal dan de pan van het vuur. 
  8. Voeg er de nootmuskaat, zout en peper naar smaak aan toe en roer dat door de spinazie.
  9. Roer er een voor een de dooiers door. 
    Voeg een volgende dooier pas toe als de eerste helemaal is opgenomen.
  10. Roer daarna de kaas erdoor.
  11. Klop de eiwitten met een mixer met klopper in een ontvette mengkom heel stijf. De eiwitten zijn goed wanneer je de kom op de kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
  12. Spatel de eiwitten snel, maar voorzichtig door het spinaziemengsel, zorg er daarbij voor dat je niet alle lucht eruit klopt.
  13.  Vul de souffléschaal voor drie kwart met spinaziemengsel.
  14. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven en bak de soufflé in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Open tijdens het bakken de oven niet.
  15. Serveer de souffle als hij klaar is direct vanuit de oven.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Spinaziesoufflé

Lees meer over 'Spinaziesoufflé'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'