Baconburgers met gekonfijte groenten
Maak zelf je hamburgerbroodjes en beleg hem met een burger met bacon, cheddar en gekonfijte groenten,
Dit recept komt uit het boek: Lekker Glutenvrij van de Franse kookboekenschrijfster Coralie Fereira.

- Recepten met
- Vlees, Kan lactosevrij
- Menugang
- Lunch, Hoofdgerecht
- Bereidingstijd
- 40 minuten
- Oventijd
- 30 minuten
- Wachttijd
- 4 uur
Recept
Ingrediënten
voor 4 personenBroodjes:
- 200 gram rijstmeel* en eventueel wat extra
- 65 gram maïzena (glutenvrij)
- 7 gram droge gist
- 1 theelepel Mix’Go of xanthaangom**
- 5 gram fijne kristalsuiker
- 3 gram zout
- 1 ei
- 130 milliliter melk***
- 50 mmililiter water
- 2 eetlepels water en olie om te bestrijken
- 2 eetlepel sesamzaad
Burger:
- 600 gram rundergehakt
Garnituur:
- 8 plakjes gerookt spek
- 4 plakjes (cheddar)kaas***
- 6 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup (glutenvrij)
- 1 theelepel chilisaus (glutenvrij)
- 2 jonge uien
- 8 blaadjes sla
- 150 gram (gekonfijte) groenten
bijv. artisjokken, paprika’s,tomaten
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
** Dit bestel je online en zorgt voor structuur en luchtigheid in je glutenvrije baksel. Je kunt het ook vervangen door een mengsel van 1 theelepel chiazaadjes met 2 theelepels water.
*** Gebruik bij een lactosevrij dieet lactosevrije melk en kaas.
Benodigdheden
- (Lepel-)weegschaal of digitale weegschaal met gramverdeling
- Keukenmachine of mixer met deeghaken
- Kom
- Theedoek
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Keukenkwast
- Koekenpan met deksel
Bereiding
De broodjes:
- Doe in de kom van een keukenmachine het meel, de maïzena, de gist, de Mix’Gom, de suiker en het zout.
- Doe in een andere kom het ei en klop dit los met de melk en 50 ml water.
- Giet dat mengsel langzaam bij het meel.
- Meng op lage snelheid tot het deeg homogeen is.
- Dek het af met een vochtige theedoek en laat het 4 uur rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 230°C (stand 7-8).
- Verdeel het gerezen deeg (voeg indien nodig een beetje rijstmeel toe) in 4 porties.
- Vorm van de deegporties 4 ballen.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk ze met behulp van een keukenkwast met het water-oliemengsel.
- Strooi er sesamzaadjes op.
- Zet de broodjes in de oven en laat ze 25 minuten bakken.
- Bereid intussen de garnituur en de burgers.
De burgers en de garnituur
- Vorm van het gehakt vier burgers.
- Bak in een koekenpan de plakjes spek aan elke kant tot ze knapperig zijn.
- Leg ze op een bord.
- Bak de burgers twee minuten in de pan, draai ze om en leg op de gebakken kant een plakje kaas.
- Leg het deksel op de pan en laat nog twee minuten bakken.
- Meng in een kom de mayonaise, de ketchup en de chilisaus.
- Pel en hak de jonge uien fijn.
- Snijd de gebakken broodjes doormidden en gril ze twee minuten in de oven.
- Bestrijk de onderste helft van de broodjes met de saus.
- Garneer met twee blaadjes sla.
- Leg daarop een burger, twee plakjes spek, (gekonfijte) groenten en gehakte uien.
- Leg de bovenste helft van het broodje erop.
- Dien meteen op met frietjes en/of een salade.
- De broodjes smaken het lekkerst regelrecht uit de oven.
Tips & Trucs
GEKONFIJTE GROENTE:
Bij het konfijten wordt de groente in suiker of een andere conserverende stof gelegd. Op internet vind je makkelijke handleidingen. Je kunt er ook voor kiezen om de groenten er rauw op te leggen of even aan te bakken in een pan.