Glutenvrij recept

Granolakoeken

Onze ervaren bakinstructrice Astrid had nog een pak glutenvrije granola staan en ontwikkelde daarmee dit recept.

Mooie grote, robuuste koeken die knapperig zijn wanneer je erin bijt. Door het gebruik van volkoren melen vullen ze goed. Een lekker tussendoortje voor school en op het werk. Reken maar dat de granola op deze manier snel opgegeten wordt.

Granolakoeken.jpg
Recepten met
Vegetarisch, Kan lactosevrij
Menugang
Ontbijt, Traktatie/Tussendoortje
Bereidingstijd
15 minuten
Oventijd
20 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 20 porties
  • 75 gram boekweitmeel*
  • 75 gram havermeel*
  • 16 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 100 gram roomboter of plantaardige margarine op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 30 gram honing
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 200 gram glutenvrije granola*

Topping:

  • 60 gram walnoten
  • 30 gram havervlokken

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.

Benodigdheden

  • Digitale weegschaal met gramverdeling
  • Kom
  • Garde
  • Menkom
  • Mixer met kloppers
  • 2 eetlepels
  • 2 bakplaten
  • Bakfolie of bakpapier
  • Rooster
  • Luchtdicht afsluitbare pot of bak.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte. 
  2. Zet een kom op de digitale weegschaal en zet de weegschaal op 0.
  3. Weeg in de kom 75 gram boekweitmeel.
  4. Weeg hier het havermeel, het bakpoeder en het zout bij.
  5. Roer het meel met een garde goed door elkaar zodat het bakpoeder en het zout er goed doorheen gemengd is. 
  6. Zet het meelmengsel opzij.
  7. Doe de boter met de suiker en de honing in een mengkom.
  8. Mix dit met een mixer met kloppers op de hoogste stand 5 minuten tot een luchtig geheel.
  9. Mix daarna het ei door de boter. 
  10. Mix als het ei opgenomen is het meelmengsel door het botermengsel. 
  11. Spatel als laatse de granola door het deegmengsel. 
  12. Bekleed de bakplaten met bakfolie. 
  13. Schep met 2 eetlepels 9 hoopjes deeg van ongeveer 30 gram op elke bakplaat. 
  14. Laat er veel ruimte tussen, want de koeken lopen uit,
  15. Druk de hoopjes deeg met een natte lepel plat tot een dikte van ongeveer 1 1/2 centimeter. 
  16. Hak de walnoten grof in stukjes. 
  17. Strooi eerst havermout op de koeken en daarna een paar stukjes walnoot. 
  18. Druk dit goed aan. 
  19. Zet 1 plaat in het midden van de voorverwarmde oven. 
    Bak de koekjes 18-20 minuten; de tijd is afhankelijk van de gebruikte oven. 
    De koekjes zijn gaar wanneer de randen goudbruin zijn. 
  20. Haal de plaat met koekjes uit de oven en schuif de koekjes samen met het bakfolie op een rooster. De koeken zijn dan nog heel bros en worden steviger wanneer ze helemaal afgekoeld zijn. 
  21. Zet de 2e plaat in de oven en bak deze 1 minuut korter dan de eerste plaat, omdat de oven nu door en door verwarmd is. 
  22. Heb je nog deeg over. Schep dit dan op de afgekoelde bakplaat met bakfolie. En bak deze laatste koekjes op dezelfde manier als de tweede plaat. Hou goed in de gaten dat de koekjes niet te donker worden. 
  23. Bewaar de koekjes, wanneer ze helemaal afgekoeld zijn, in een luchtdicht afsluitbare pot of plastic bak. 

Tips & Trucs

De topping kun je aanpassen aan de gebruikte granola. Gebruik kokosvlokken in plaats van havermout of neem pinda's in plaats van walnoten. Gebruik geen cranberries of rozijnen als topping, want die zullen verbranden. Heb je geen toppings, dan kun je ook gewoon een beetje extra granola over de koeken strooien. 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Granolakoeken

Lees meer over 'Granolakoeken'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'