Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Over gluten

Wat zijn sporen van gluten?

Steeds vaker zien we kan sporen van gluten bevatten op etiketten staan. We noemen dit een kruisbesmettingswaarschuwing. De ingrediënten die gebruikt zijn, zijn glutenvrij, maar er is een kans dat het product in aanraking is gekomen met gluten.

Sporen-van-gluten

Verschillende meldingen van kan sporen bevatten

Er verschijnen steeds meer verschillende meldingen, die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen:

  • bevat mogelijk sporen van gluten
  • kan sporen van glutenbevattende granen bevatten
  • is gemaakt in een fabriek waar gluten zijn verwerkt
  • is gemaakt in een bedrijf waarin ook glutenbevattende granen worden verwerkt
  • kan sporen van gluten bevatten
  • bevat sporen van gluten

Al deze termen komen op het zelfde neer: het zijn waarschuwingen voor kruisbesmettingsrisico's. Het zegt dus eigenlijk niet zo veel, welke term er dan ook gebruikt is. Een product met een van deze vermeldingen kan net zo goed glutenvrij zijn. En andersom: een product zonder deze term kan sporen van gluten bevatten. Dat is onduidelijk en er is in de wet eigenlijk niet veel geregeld over dit soort meldingen. Dus we pleiten als NCV samen met andere partijen bij de overheid voor duidelijkheid.

Kruisbesmetting met allergenen nu wel wettelijk verplicht

Sinds 24 maart 2021 is het voorkomen van kruisbesmetting wettelijk verplicht. Dit is een stap in de goede richting voor veiligere productkeuze voor consumenten. Maar in de praktijk is het voor sommige voedselfabrikanten heel erg ingewikkeld om kruisbesmetting 100% te voorkomen. Die zetten dan vaak een melding op hun product zoals ‘kan sporen van gluten bevatten.’ We zien ook vaak dat producenten het op producten zetten om zich in te dekken. We hopen dus dat er naast het voorkomen van kruisbesmetting ook duidelijke regelgeving komt over de etiketten.

Blijf etiketten lezen

Het belangrijkst blijft daarom: kies voor een product dat op ingrediëntenniveau glutenvrij is. Lees daarom altijd goed de etiketten. De controles bij de arts en gespecialiseerde diëtist zijn een belangrijk middel om te zien of je niet toch onbewust gluten binnenkrijgt. Je kan ook altijd navragen bij de fabrikant of er gluten inzit. Lees meer over etiketten lezen.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Ontbijtmuffins met frambozen

Lees meer over 'Ontbijtmuffins met frambozen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'