Glutenvrij recept

Quinabouleh

Tabouleh, een Midden-Oosterse granensalade, wordt meestal gemaakt van bulgur, gebroken tarwe, dit is niet glutenvrij.

Dit recept uit de Glutenvrije Bijbel van kookboekenauteur Janneke Vreugdenhil wordt gemaakt met quinoa en vormt zo een heerlijk, gezond en licht lunchgerecht.
Je kunt de salade zo serveren, of er kleine slablaadjes bij geven. die iedereen dan zelf aan tafel vult.

Quinobbouleh gedraaid.jpg
Recepten met
Vegetarisch, Kan lactosevrij, Kan vegan
Menugang
Lunch
Bereidingstijd
15 minuten
Koeltijd
30 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 100 gra, quinoa*
  • 1 middelgrote tomaat heel klein gesneden
  • 20 gram bladpeterselie, fijngehakt.
  • 10 blaadjes munt, fijngehakt
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • Sap van 1-1½ citroen
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • 75 gram feta, verkruimeld of in kleine blokjes**

Naar wens:

  • 2-3 kropjes little gem, de blaadjes losgehaald 

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain-keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.

** Gebruik bij een lactosevrij dieet of voor een vegan variant lactosevrije of plantaardige feta.

Benodigdheden

  • Pan
  • Zeef
  • Mes en snijplank
  • Cirtuspers

Bereiding

  1. Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking.
  2. Giet af, laat uitlekken, spreid de korrels uit over een groot plat bord om snel te laten afkoelen.
  3. Voeg de tomaat, kruiden en de lente-uitjes toe aan de quinoa en hussel.
  4. Maak de salade op smaak met flink wat citroensap, olijfolie, zout en peper.
  5. Bestrooi met de verkruimelde feta.
  6. Zet de quinabouleh op tafel en laat iedereen zelf zijn slablaadje ermee vullen.

 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Quinabouleh

Lees meer over 'Quinabouleh'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'