Bretonse boekweitgalettes met spinazie en geitenkaas
Dit is een recept voor een lekker, traditioneel Bretons lunchgerecht uit de Glutenvrije Bijbel van kookboekenauteur Janneke Vreugdenhil.
Het recept kan desgewenst makkelijk lactosevrij en vegetarisch worden gemaakt. De galettes bak je met alleen boekweitmeel, water en een snufje zout.

- Recepten met
- Kan vegetarisch, Kan lactosevrij, Ei
- Menugang
- Lunch, Borrel
- Bereidingstijd
- 45 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 4 personen- 125 gram boekwitmeel*
- ¼ theelepel zout plus extra
- 275 milliliter water
- Boter** om in te bakken
- 300 gram spinazie, gewassen
- 4 eetlepels slagroom**
- 4 plakken achterham (optioneel)
- 100 zachte geitenkaas**
- 4 eieren
- Versgemalen peper
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain-keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
** Gebruik bij een lactosevrij dieet lactosevrije of plantaardige boter en slagroom en vervang de geitenkaas door geraspte gruyère, comté of een andere harde kaas naar keuze.
Benodigdheden
- Mengkom
- Crêpe- of grote koekenpan met antiaanbaklaag
- Grote pan
- Vergiet
- 1 of 2 bakplaten bekleed met bakpapier
- 8-16 cocktailprikkertjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Meng het boekweitmeel en het zout in een kom.
- Schenk er de helft van het water bij en roer met een garde tot een gladde pap.
- Schenk er geleidelijk, al kloppend, de rest van het water bij tot er een dun beslag ontstaat.
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en laat er een klontje boter in smelten.
- Schenk er ¼ van het beslag in.
Kantel de pan en draai hem rond om het beslag zo dun mogelijk te laten uitvloeien. - Bak de galette 1-1½ minuut, draai hem en bak nog eens 1-1½ minuut.
- Bak op deze manier 4 galettes van het beslag.
- Breng de spinazie met aanhangend spoelwater aan de kook in een grote pan en laat de blaadjes in 2-3 minuten slinken.
- Stort de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Doe de spinazie in een kom, voeg de slagroom toe en maak op smaak met zout en peper.
- Spreid de boeweitgalettes uit op de bakplaat/bakplaten. Leg desgewenst in het midden van elke galette een plak ham.
- Verdeel daar de spinazie over en verkruimel daarboven de geitenkaas.
- Maak in het midden van de spinazie en geitenkaas een kuiltje, bijvoorbeeld met een lepel.
- Breek daar de eieren boven en vouw de randen van de galettes snel naar het midden zodat een soort vierkante envelopjes ontstaan.
- Zet het pakketje vast met cocktailprikkertjes.
- Schuif de galettes 10-15 minuten in het midden van de oven tot de eieren gestold zijn.