Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Wanneer je in een huishouden glutenvrij en glutenvol combineert is het belangrijk om na te denken over hoe je deze verdeling maakt. En dat het voor iedereen duidelijk is. We helpen je graag met tips.

In-je-keuken2.jpg

Keukeninrichting

Je kunt ervoor kiezen om een gedeelte van het aanrecht met de bijbehorende lades en kastjes glutenvrij in te richten en dat voor iedereen duidelijk is dat dit gedeelte glutenvrij moet blijven. In de rest van de keuken kunnen dan gluten zijn. Je kunt het ook omdraaien. Een gedeelte van de keuken wordt ingericht om daar de glutenvolle producten op te slaan en te bereiden. Het is voor iedereen duidelijk dat daar het glutenvolle gedeelte is. De glutenvolle producten bewaar je apart. De rest van de keuken is glutenvrij.

Kijk wat het beste past in jouw huishouden en overleg met je huisgenoten. Als de afspraken duidelijk zijn, dan kun je samen kruisbesmetting voorkomen.

Werk schoon

 • Was je handen voordat je begint met het bereiden van een glutenvrije maaltijd. Zo voorkom je dat eventuele gluten van je handen in het eten komen.
 • Werk met een schoon werkblad en voorkom het stuiven van glutenbevattend meel.

Houd glutenvol en glutenvrij gescheiden

 • Bewaar glutenvrije etenswaren goed verpakt en apart.
 • Gebruik om kruisbesmetting te voorkomen nieuwe, nog niet aangebroken verpakkingen. Of zorg ervoor dat je zeker weet dat het glutenvrije product niet in contact is geweest met een glutenvol product.
 • Bewaar de glutenvrije producten apart, bij voorkeur in speciale dozen of kastruimte met het opschrift 'glutenvrij'. In onze webwinkel zijn stickervellen met de opdruk ‘glutenvrij’ te bestellen: www.ncv.nl/webwinkel.
 • Het is handig om te werken met een aparte botervloot, broodplank, broodmes, jampot etc. Zorg ervoor dat hier geen gluten in of op komt.

Keukengerei en apparatuur

 • Zorg ervoor dat alle materialen die je gebruikt schoon zijn. Aan bestek, pannen, gardes, deeghaken, weegschaal enzovoort mogen geen resten van niet-glutenvrije voeding zitten.
 • Gebruik schone pannen en keukengerei voor glutenvrije bereiding. Je kunt ervoor kiezen om pannen en keukengerei apart te houden voor de glutenvrije bereiding. Tussendoor pannen en snijplanken goed afwassen met heet water en zeep kan ook.
 • Wil je weten hoe je het veiligst een snijplank, een tosti-ijzer of een broodrooster kunt gebruiken, lees dan hier verder.
 • Het is belangrijk dat je schone bakblikken gebruikt voor glutenvrije gerechten. Als je een bakblik hebt dat je goed kunt schoonmaken (zonder naden) kan je deze na reinigen ook gebruiken om glutenvrije producten in te bakken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een apart bakblik te gebruiken voor glutenvrije gerechten.
 • Bij een heteluchtoven is het goed te weten dat er hete lucht wordt rondgeblazen. Er kunnen dan kruimels door de oven geblazen worden met kruisbesmetting tot gevolg. Als je een glutenvrij gerecht wilt maken in een oven waarin eerst een glutenvol gerecht is gemaakt, maak de oven dan eerst heel goed schoon. Je kunt er ook voor kiezen het glutenvrije gerecht af te dekken.
 • In een airfryer circuleert hete lucht en deze werkt dus eigenlijk als een heteluchtoven. Het risico op kruisbesmetting is door het rondblazen van kruimels groot. In het algemeen geldt dat de kans op kruisbesmetting kleiner wordt als je de airfryer goed kunt schoonmaken. Naar kroketten in de airfryer hebben we onderzoek gedaan. Wil je weten wat hier uitkwam, lees dan verder

Bereiding

 • Snijd vleeswaren, kaas en glutenvrij brood op een van tevoren schoongemaakte snijmachine of snijplank en werktafel, voordat de glutenvolle producten gesneden worden.
 • Bereid geen producten, zoals vlees, vleesvervangers, groenten etc, in een braad- of koekenpan waar zojuist glutenbevattend eten in is klaargemaakt. Het is belangrijk eerst de pan goed af te wassen met een heet sopje. Je kunt er ook voor kiezen om eerst het glutenvrije voedsel te bereiden en daarna het glutenvolle.
 • Wees voorzichtig met frituurolie of vet waarin glutenbevattende producten zijn gefrituurd. Naar kroketten hebben we onderzoek gedaan en daarbij zagen we geen kruisbesmetting. Maar we hebben niet allerlei combinaties van producten onderzocht. Wil je meer weten over dit onderzoek, lees dan verder.
 • Gebruik geen bouillon of soep waar vermicelli of andere glutenvolle ingredienten uit zijn gezeefd.

Advies op maat

Elk huishouden en elke situatie is anders. Overleg met je diëtist wat voor jou werkt. Een dietist uit ons netwerk kan je hier vinden. De diëtist denkt graag met je mee!

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'