Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Bij het bereiden van jouw glutenvrije maaltijd is het belangrijk om de juiste glutenvrije ingrediënten te kiezen en extra zorgvuldig te werken. Zelfs een beetje gewone bloem of een broodkruimel op het aanrecht dat in aanraking komt met de glutenvrije maaltijd, kan namelijk jou of je huisgenoot met coeliakie al ziek maken. Daarom hebben we de volgende tips op een rij gezet.

In-je-keuken2.jpg

Tips

  • Was je handen voordat je begint met het bereiden van een glutenvrije maaltijd.
  • Bereid glutenvrije etenswaren altijd apart. Bewaar glutenvrije etenswaren goed verpakt.
  • Gebruik bij meelsoorten en -vlokken zoveel mogelijk producten met het Crossed Grain keurmerk. Voor de overige voedingsmiddelen geldt: lees altijd nauw keurig het etiket; producten veranderen zeer regelmatig van samenstelling dus het kan zomaar voorkomen dat een product eerst wel glutenvrij was maar nu niet meer.
  • Gebruik om besmetting te voorkomen nieuwe, nog niet aangebroken verpakkingen. Bewaar de glutenvrije producten apart, bij voorkeur in speciale dozen of kastruimte met het opschrift ‘glutenvrij’. In onze webwinkel zijn stickervellen met de opdruk ‘glutenvrij’ te bestellen: www.ncv.nl/webwinkel.
  • Zorg ervoor dat alle materialen die je gebruikt schoon zijn. Aan bestek, pannen, gardes, deeghaken, weegschaal enzovoort mogen geen resten van niet-glutenvrije voeding kleven.
  • Werk met een schoon werkblad, voorkom het stuiven met ‘gewoon’ meel, puddingpoeder enzovoort.
  • Bereid geen vlees in dezelfde braad- of koekenpan waarin bijvoorbeeld ook glutenbevattend gehakt of schnitzels gebraden worden. Het is belangrijk om de pan eerst goed af te wassen met een heet sopje.
  • Gebruik altijd een aparte botervloot, broodplank, broodmes, jampot enzovoort.
  • Snijd vleeswaren, kaas en glutenvrij brood op een van tevoren schoongemaakte snijmachine en werktafel, voordat de ‘gewone’ producten gesneden worden.
  • Pas op met kant-en-klaarproducten, zoals bouillonpoeder, bouillonblokjes, kruidenmixen, soep- en juspoeders en (vloeibare) bakboter. Deze kunnen gluten bevatten.
  • Gebruik geen bouillon of soep waar de vermicelli uitgezeefd is. Gluten blijft achter in de vloeistof.
  • Gebruik geen frituurolie of vet waar gepaneerde producten, zoals kroketten, kaassoufflés en dergelijke of andere, glutenbevattende producten in gefrituurd zijn.
  • Als je een glutenvrij broodje in de oven wilt afbakken en in die oven hebben ook niet-glutenvrije broodjes gelegen, gebruik dan de onder- en bovenwarmte functie (en niet de hete luchtfunctie). Als de bakplaat eerder gebruikt is voor niet-glutenvrij brood, maak deze dan eerst goed schoon of leg een schoon stukje aluminiumfolie onder jouw glutenvrije broodje zodat er geen kans is op kruisbesmetting.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Glutenvrije trifle

Lees meer over 'Glutenvrije trifle'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'