
Wat is gluten?
Wanneer je coeliakie hebt, wordt er door de inname van gluten een auto-immuunreactie in de darmen uitgelokt en zorgt gluten voor ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Gluten moet dus vermeden worden. Maar wat is gluten?
Lees verder
Wanneer is iets glutenvrij?
Een product mag glutenvrij worden genoemd als de hoeveelheid gluten minder dan 20 mg gluten per kg product is (ook wel genoemd: onder de 20 ppm: parts per million). Dit is vastgelegd in de wet.
Lees verder
Wat zijn sporen van gluten?
Fabrikanten zetten soms ‘Kan sporen van gluten bevatten’ op een etiket. Of ‘Is gemaakt in een fabriek waar ook gluten worden verwerkt’, en allerlei varianten daarop. Wat betekent dat nu echt? Wat kun je zelf met die waarschuwing? We zetten het voor je op een rij.
Lees verder
Wat is kruisbesmetting?
Kruisbesmetting kan plaats vinden tijdens het productieproces, maar ook gewoon in de eigen keuken.
Lees verder
Wat is glutenstapeling?
Als je te veel producten eet die nog een kleine hoeveelheid gluten bevatten kan de totale hoeveelheid gluten die je binnenkrijgt bij elkaar opgeteld te veel zijn. Hoe erg is dat?
Lees verder
Kruisbesmetting onderzoeken
We doen een reeks van onderzoeken naar kruisbesmetting in de keuken. De resultaten delen we in het Glutenvrij Magazine en hier.
lees verder