Over gluten

Wanneer is iets glutenvrij?

Een product mag glutenvrij worden genoemd als de hoeveelheid gluten minder dan 20 mg gluten per kg product is (ook wel genoemd: onder de 20 ppm: parts per million). Dit is vastgelegd in de wet.

Wanneer-is-iets-glutenvrij

Er zijn grofweg 3 groepen voedingsmiddelen te onderscheiden:

  1. De eerste groep bestaat uit voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn. Deze zijn vaak vers en onbewerkt, zoals aardappelen, rijst, groenten en fruit, onbewerkt vlees, vis, kip, naturel zuivel, noten en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen kun je dus prima gebruiken als basis voor je glutenvrije voedingspatroon.
  2. De tweede groep bestaat uit glutenvrij gemaakte producten. Zij dragen het Crossed Grain keurmerk, een glutenvrij logo of de tekst 'glutenvrij'. Voorbeelden zijn glutenvrij brood, glutenvrije pasta, - crackers en - koekjes. Je vindt ze in een speciaal dieetschap in de supermarkt én tussen de gewone producten. Met deze producten kan je de basis van je glutenvrij dieet uitbreiden.
  3. Daarnaast is er nog een derde groep voedingsmiddelen die op ingrediëntniveau glutenvrij zijn. Hier zijn dus geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt, maar er staat ook niet op dat het product 'glutenvrij' is. Lees bij deze producten altijd goed de ingrediëntenlijst op het etiket.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Havermout paasnestjes

Lees meer over 'Havermout paasnestjes'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'