Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

Hoe weet ik of ergens gluten in zit?

Alle makers en verkopers van voedingsmiddelen, halffabricaten en eindproducten zijn volgens de wet verplicht om het publiek te informeren over de aanwezigheid van gluten. Een levensmiddelenfabriek of supermarkt heeft dezelfde verantwoordelijkheid als de slager en groenteboer die verse gerechten verkopen. En ook de kok in het eetcafé en de foodtruckhouder op het festival moeten volgens de wet kunnen vertellen of er gluten in een product zit.

Etiketten-lezen.jpg

Hoe lees ik op een etiket of er gluten inzit?

Als de producent zijn werk goed heeft gedaan, staan de ingrediënten duidelijk bij de ingrediëntendeclaratie op het etiket. De allergenen moeten worden vermeld in een afwijkend lettertype tussen de andere ingrediënten, bijvoorbeeld dikgedrukt, HOOFDLETTERS of met een symbool.

Etiketten lezen in drie stappen

  1. Kijk of het Crossed Grain keurmerk voor veilig glutenvrij op het etiket staat. Deze producten voldoen aan de strengste eisen voor glutenvrije producten.
  2. Zoek naar glutenbevattende granen op het etiket. Staat de term glutenvrij niet op het etiket en ook geen glutenvrij symbool, dan zit er mogelijk gluten in. Controleer dan heel goed de ingrediënten. 
  3. Let op meelsoorten van glutenvrije granen. Wanneer van nature glutenvrije granen worden bewerkt tot meel of vlokken is het risico op kruisbesmetting met gluten groot. Koop daarom bij voorkeur melen met het Crossed Grain keurmerk. Als dit niet te koop is, dan met een andere glutenvrij symbool of de term glutenvrij.

Lees hier onze factsheet over etiketten lezen

Wat betekent ‘kan sporen van gluten bevatten’?

Soms staat er een melding op het etiket dat het product sporen van gluten kan bevatten, dat noemen we een kruisbesmettingswaarschuwing. Lees meer over kan sporen van gluten bevatten.

Wat betekent ‘Deze gerechten kunnen allergenen bevatten’?

Deze mededeling kun je tegenkomen op een menukaart, op een bordje in de winkel of bij een voedselkraam. Hiermee zegt de voedselproducent in feite dat hij of zij,  onvoldoende weet van allergenen en glutenvrij eten om te kunnen garanderen dat er geen gluten of sporen van gluten in het eten zitten.

Gluten in non-food

Dat gluten in brood en koekjes zit, spreekt voor zich. Maar dat het ook in bijvoorbeeld medicijnen, zonnebrandcrème, cosmetica, lijm en krijt voor kan komen, daar sta je niet één, twee, drie bij stil. Gluten in deze producten is schadelijk als het via de mond in de darm terechtkomt. Gluten wordt niet opgenomen door de huid. Lees meer over gluten in non-food.

Allergenen verplicht op alcoholetiket

Op etiketten van alcoholische dranken staan vaak geen ingredienten vermeld. Het vermelden van ingredienten en voedingswaarden is uitgezonderd voor alcoholische dranken die meer dan 1.2% alcohol bevatten. LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staater op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.

Verkeerde informatie op het etiket?

Mocht je een voorbeeld tegenkomen waarbij je geen, onvoldoende of foutieve informatie krijgt dan vragen wij je om dit door te geven aan de klantenservice van de supermarkt of producent. Als je info@glutenvrij.nl dan in de cc zet, zijn wij ook op de hoogte!

Volgorde ingrediënten op etiket

Overigens is het ook leuk om te weten dat het ingrediënt dat vooraan staat op de ingrediënten-declaratie het meest aanwezig is in het product. Ingrediënten worden in volgorde van hoeveelheid genoemd. Daarom staan bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen, aroma’s en E-nummers dus achteraan, omdat daarvan het minste in zit.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Glutenvrije trifle

Lees meer over 'Glutenvrije trifle'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'