Etiketten-lezen.jpg

Etiketten lezen in drie stappen

  1. Kijk of het Crossed Grain keurmerk voor veilig glutenvrij op het etiket staat. Deze producten voldoen aan de strengste eisen voor glutenvrije producten.
  2. Kijk of er een ander glutenvrij logo en of het woord glutenvrij op het etiket staat. Volgens de wet mag een glutenvrij logo en/of het woord glutenvrij alleen op het etiket staan als het product écht glutenvrij is. Glutenvrij betekent minder dan 20 mg gluten per kilo product (minder dan 20 ppm = parts per million). Staat er behalve een glutenvrij logo en/of het woord glutenvrij ook een glutenbevattend ingrediënt bij de ingrediënten op het etiket, voldoet het product toch aan de eisen van de wet. Dat betekent dat er minder dan 20 mg gluten per kilo in het product zit. Het gebruik van een glutenvrij logo of het woord glutenvrij is dus altijd leidend.
  3. Lees goed de ingrediënten. Staat er geen Crossed Grain keurmerk, term glutenvrij of glutenvrij symbool op het etiket? Dan is het belangrijk dat je goed de ingrediënten leest op het etiket om te kijken of er geen gluten inzit. Als de producent zijn werk goed heeft gedaan, staan de ingrediënten duidelijk bij de ingrediëntendeclaratie op het etiket. Volgens de allergenenwetgeving moeten allergenen worden vermeld in een afwijkend lettertype bijvoorbeeld dikgedrukt of HOOFDLETTERS. Zitten er geen ingrediënten met gluten in, dan is het product op ingrediëntenniveau glutenvrij.

Wat betekent ‘kan sporen van gluten bevatten’?

Soms staat er een melding op het etiket dat het product sporen van gluten kan bevatten, dat noemen we een kruisbesmettingswaarschuwing. Lees meer over kan sporen van gluten bevatten.

Wat betekent ‘Deze gerechten kunnen allergenen bevatten’?

Deze mededeling kun je tegenkomen op een menukaart, op een bordje in de winkel of bij een voedselkraam. Hiermee zegt de voedselproducent in feite dat hij of zij,  onvoldoende weet van allergenen en glutenvrij eten om te kunnen garanderen dat er geen gluten of sporen van gluten in het eten zitten.

Gluten in non-food

Dat gluten in brood en koekjes zit, spreekt voor zich. Maar dat het ook in bijvoorbeeld medicijnen, zonnebrandcrème, cosmetica, lijm en krijt voor kan komen, daar sta je niet één, twee, drie bij stil. Gluten in deze producten is schadelijk als het via de mond in de darm terechtkomt. Gluten wordt niet opgenomen door de huid. Lees meer over gluten in non-food.

Allergenen verplicht op alcoholetiket

Op etiketten van alcoholische dranken staan vaak geen ingredienten vermeld. Het vermelden van ingredienten en voedingswaarden is uitgezonderd voor alcoholische dranken die meer dan 1.2% alcohol bevatten. LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staater op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.

Verkeerde informatie op het etiket?

Mocht je een voorbeeld tegenkomen waarbij je geen, onvoldoende of foutieve informatie krijgt dan vragen wij je om dit door te geven aan de klantenservice van de supermarkt of producent. Als je info@glutenvrij.nl dan in de cc zet, zijn wij ook op de hoogte!

Volgorde ingrediënten op etiket

Overigens is het ook leuk om te weten dat het ingrediënt dat vooraan staat op de ingrediënten-declaratie het meest aanwezig is in het product. Ingrediënten worden in volgorde van hoeveelheid genoemd. Daarom staan bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen, aroma’s en E-nummers dus achteraan, omdat daarvan het minste in zit.

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Cannelloni met geitenkaas en walnoot

Lees meer over 'Cannelloni met geitenkaas en walnoot'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'