Hoe lees ik op een etiket of er gluten inzit?
Als de producent zijn werk goed heeft gedaan, staan de ingrediënten duidelijk bij de ingrediëntendeclaratie op het etiket. De allergenen moeten worden vermeld in een afwijkend lettertype tussen de andere ingrediënten, bijvoorbeeld dikgedrukt, HOOFDLETTERS of met een symbool.
Etiketten lezen in drie stappen
- Kijk of het Crossed Grain keurmerk voor veilig glutenvrij op het etiket staat. Deze producten voldoen aan de strengste eisen voor glutenvrije producten.
- Zoek naar glutenbevattende granen op het etiket. Staat de term glutenvrij niet op het etiket en ook geen glutenvrij symbool, dan zit er mogelijk gluten in. Controleer dan heel goed de ingrediënten.
- Let op meelsoorten van glutenvrije granen. Wanneer van nature glutenvrije granen worden bewerkt tot meel of vlokken is het risico op kruisbesmetting met gluten groot. Koop daarom bij voorkeur melen met het Crossed Grain keurmerk. Als dit niet te koop is, dan met een andere glutenvrij symbool of de term glutenvrij.
Lees hier onze factsheet over etiketten lezen
Wat betekent ‘kan sporen van gluten bevatten’?
Soms staat er een melding op het etiket dat het product sporen van gluten kan bevatten, dat noemen we een kruisbesmettingswaarschuwing. Lees meer over kan sporen van gluten bevatten.
Wat betekent ‘Deze gerechten kunnen allergenen bevatten’?
Deze mededeling kun je tegenkomen op een menukaart, op een bordje in de winkel of bij een voedselkraam. Hiermee zegt de voedselproducent in feite dat hij of zij, onvoldoende weet van allergenen en glutenvrij eten om te kunnen garanderen dat er geen gluten of sporen van gluten in het eten zitten.
Gluten in non-food
Dat gluten in brood en koekjes zit, spreekt voor zich. Maar dat het ook in bijvoorbeeld medicijnen, zonnebrandcrème, cosmetica, lijm en krijt voor kan komen, daar sta je niet één, twee, drie bij stil. Gluten in deze producten is schadelijk als het via de mond in de darm terechtkomt. Gluten wordt niet opgenomen door de huid. Lees meer over gluten in non-food.
Allergenen verplicht op alcoholetiket
Op etiketten van alcoholische dranken staan vaak geen ingredienten vermeld. Het vermelden van ingredienten en voedingswaarden is uitgezonderd voor alcoholische dranken die meer dan 1.2% alcohol bevatten. LET OP! Allergenen zijn daarvan uitgezonderd. Zitten er allergenen in de drank, dan is vermelding van die allergenen verplicht. Staater op het etiket van een alcoholische drank met een alcoholpercentage hoger dan 1.2% alcohol, geen allergenen vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat er geen gluten in zit.
Verkeerde informatie op het etiket?
Mocht je een voorbeeld tegenkomen waarbij je geen, onvoldoende of foutieve informatie krijgt dan vragen wij je om dit door te geven aan de klantenservice van de supermarkt of producent. Als je info@glutenvrij.nl dan in de cc zet, zijn wij ook op de hoogte!