Alles voor een glutenvrij leven.
Menu

Het glutenvrij dieet

Op dit moment is een levenslang, strikt glutenvrij dieet de enige behandeling voor mensen met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit (NCGS). Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.

Sporen-van-gluten.jpg

Periodieke controle

Om gerelateerde aandoeningen vroegtijdig te kunnen opsporen en aanhoudende of nieuwe symptomen te monitoren, is het belangrijk je periodiek te laten controleren door een mdl-arts of andere arts met voldoende expertise op het gebied van coeliakie. Meer hierover lees je op de pagina’s 'Na de diagnose' en 'Jaarlijkse controle'.

Gespecialiseerde diëtist

Daarnaast is het aan te raden elke één à twee jaar en verder bij klachten of complicaties ook contact te hebben met een gespecialiseerde diëtist. Het dieet is zeer strikt, levenslang en soms echt een uitdaging. Er kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk tekorten ontstaan omdat het binnen het glutenvrije dieet soms lastig kan zijn om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, jodium, foliumzuur en B-vitamines.

Een gespecialiseerde diëtist kan je goed op weg helpen en ondersteuning blijven bieden. Samen kunnen jullie de volwaardigheid van je dieet onder de loep nemen. Alle diëtisten die zijn aangesloten bij het NCV-diëtistennetwerk hebben onze hoogwaardige scholing gevolgd, weten als geen ander raad met de dieetvoorschriften en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het glutenvrije dieet. Een gespecialiseerde NCV-diëtist bij jou in de buurt vind je op deze pagina.

Medicijnen

Hoewel er soms artikelen verschijnen over onderzoek naar middelen die gluten in het lichaam (helpen) afbreken of de ontwikkeling van een vaccin tegen coeliakie, is er geen enkel middel op de markt waarmee coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit (NCGS) te genezen is.

Alternatieve behandelmethoden

Ook zijn er geen alternatieve behandelmethoden. Tot nu toe is de enige veilige en effectieve behandeling van coeliakie het weglaten van alle gluten (ook sporen ervan) uit de voeding. Daarbij moet de voeding wel volwaardig blijven.

 

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vezelrijke pompoensoep

Lees meer over 'Vezelrijke pompoensoep'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'