Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Gezond glutenvrij

Wat kan je wel eten en wat niet?

Welke producten kun je eten en welke niet bij een glutenvrij dieet? Om het wat makkelijker te maken hebben we een handig overzicht gemaakt, waarin je direct kunt zien wat je wel en wat je niet kunt eten en bij welke producten je goed moet opletten. Goed etiketten lezen is heel belangrijk!

Wat-wel-en-wat-niet.jpg

Wel eten

Gelukkig zijn er veel producten van nature glutenvrij! Zoals (zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (linzen, erwten, bonen), pinda’s, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen.

Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amarant, boekweit, cassave, gierst, haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, soja, sorghum, teff en tapioca. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij. Een risico bij melen is echter dat ze bij de productie in aanraking kunnen komen met gluten. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar: een glutenvrij logo of een glutenvrije claim

Niet eten

Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge, gerst en gort. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.

advertentie

GI_Glutenvrij_banner_Dieet_370x308px

TIP

Als je vermoedt dat je coeliakie hebt, ga dan eerst naar de dokter. De diagnose kan alleen gesteld worden, als je nog gluten eet.
Lees verder

Altijd glutenvrij Risicoproducten Bevat gluten
Granen en alternatieven Onbewerkt: boekweit, quinoa, mais, rijst, gierst, amarant, sorghum, teff, polenta, tapioca, johannesbroodpitmeel, kastanje, soja, maizena, peulvruchten en aardappelen Kant-en-klaar-producten (zoals aardappelpuree), chips, gepofte rijst. Bewerkte boekweit en quinoa (grutten, vlokken & meel) Tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, khorasan tarwe en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur griesmeel
Haver Haver met glutenvrij logo Haver en producten gemaakt van haver (havermelk, haversnacks, havermout) zonder glutenvrij logo 
Meel Alle meelsoorten met een glutenvrij logo Alle meelsoorten zonder glutenvrij logo kunnen besmet zijn met gluten, zoals boekweitmeel Meel van tarwe, rogge, gerst, et cetera, zoals witte bloem en zelfrijzend bakmeel 
Noten, zaden en peulvruchten  Alle onbewerkte noten, pitten, zaden, pinda's en peul-vruchten (erwten, bonen, linzen)  Geroosterde noten ('dry roasted'), peulvruchten in saus, zoals witte bonen in tomatensaus 
Groente en fruit  Alle soorten onbewerkte groenten en fruit (vers, gedroogd, diep-gevroren, ingeblikt) kant-en-klaar bewerkte groentegerechten  Groenten en fruit in beslag, paneermeel en bloem 
Melk en melk-producten Melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas (zoals ricotta), mascperone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit en schaap Desserts (pudding, vla, vruchten-yoghurt), kant-en-klaar milkshakes, kant-en-klaar gerechten met kaas, gesmolten kaas, geraspte kaas, blauwaderkaas  Yoghurt met muesli of cruesli op basis van glutenbevattende granen, diverse kant-en-klaar ontbijt-dranken 
Vlees, vleeswaren, vis, eieren en vlees-vervangers Alle soorten onbe-werkt vlees, vis, kip en eieren, ongema-rineerde tofu Bewerkt vlees, zoals gehakt en worst-soorten, kant-en-klaar gerechten en -sauzen met vlees en vis, gemarineer-de tofu, vegeta-rische vervangers  Gepaneerd of met meel bestrooid vlees, kip, vis of vleesver-vangers 
Vet, jus, sauzen, kruiden en specerijen en andere toevoegingen Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen Kant-en-klaar producten zoals bouillonpoeder en -blokjes, kruidenmixen, soepen, juspoeder, sommige sojasauzen Sauzen op basis van een roux, zoals bechamelsaus
Dranken Koffie, thee, frisdranken (de meeste thee en frisdranken zijn glutenvrij. Er zijn inmiddels wat theesoorten en frisdranken waar glutenbevattende ingrediënten inzitten, dus lees goed het etiket) (puur) vruchtensap en -nectar, alle wijnsoorten, gedestilleerde dranken, zoals (graan)jenever en whisky Mixdranken op basis van niet heldere likeuren, vruchtensappen met eventuele toevoegingen, diverse oplosthee. Bier, gerst- of malthoudende dranken zoals granenkoffie

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Ontbijtmuffins met frambozen

Lees meer over 'Ontbijtmuffins met frambozen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
Glutenvrij als student

Leven met kleine beurs

Lees meer over 'Leven met kleine beurs'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'