Wel eten
Gelukkig zijn er veel producten van nature glutenvrij! Zoals (zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (erwten, bonen), pinda’s, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen.
Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amarant, boekweit, cassave, gierst, haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, soja, sorghum, teff en tapioca. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij. Een risico bij melen is echter dat ze bij de productie in aanraking kunnen komen met gluten. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar: een glutenvrij logo of een glutenvrije claim
Niet eten
Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge, gerst en gort. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.
TIP
Als je vermoedt dat je coeliakie hebt, ga dan eerst naar de dokter. De diagnose kan alleen gesteld worden, als je nog gluten eet.
Lees verder
Altijd glutenvrij | Risicoproducten | Bevat gluten | |
---|---|---|---|
Granen en alternatieven | Onbewerkt: boekweit, quinoa, mais, rijst, gierst, amarant, sorghum, teff, polenta, tapioca, johannesbroodpitmeel, kastanje, soja, maizena, peulvruchten en aardappelen | Kant-en-klaar-producten (zoals aardappelpuree), chips, gepofte rijst. Bewerkte boekweit en quinoa (grutten, vlokken & meel) | Tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, khorasantarwe en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur en tarwegriesmeel |
Haver | Haver met het Crossed Grain keurmerk | Kies haver(producten) bij voorkeur met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar met een glutenvrij logo of met de claim 'glutenvrij'. | Haver en producten gemaakt van haver (havermelk, haversnacks, havermout) zonder het Crossed Grain keurmerk of een andere glutenvrije claim en/of logo. |
Meel | Alle meelsoorten met het Crossed Grain keurmerk | Alle meelsoorten zonder het Crossed Grain keurmerk kunnen besmet zijn met gluten, zoals boekweitmeel, amandelmeel en maismeel | Meel van tarwe, rogge, gerst (gort), spelt et cetera, zoals witte bloem en zelfrijzend bakmeel |
Noten, zaden en peulvruchten | Alle onbewerkte noten, pitten, zaden, pinda's en peul-vruchten zoals (kikker)erwten, bruine/witte/kidney bonen en kapucijners | Geroosterde noten ('dry roasted'), peulvruchten in saus, zoals witte bonen in tomatensaus en linzen | Borrelnootjes en gepaneerde nootjes |
Groente en fruit | Alle soorten onbewerkte groenten en fruit (vers, gedroogd, diepgevroren, ingeblikt) | Kant-en-klaar bewerkte groentegerechten | Groenten en fruit in beslag, paneermeel en bloem |
Melk en melk-producten | Melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas (zoals ricotta), mascperone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit en schaap | Desserts (pudding, vla, vruchten-yoghurt), kant-en-klaar milkshakes, kant-en-klaar gerechten met kaas, gesmolten kaas, geraspte kaas, blauwaderkaas | Yoghurt met muesli of cruesli op basis van glutenbevattende granen, diverse kant-en-klaar ontbijtdranken |
Vlees, vleeswaren, vis, eieren en vleesvervangers | Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren, ongemarineerde tofu en onbewerkte tempeh | Bewerkt vlees, zoals gehakt en worst-soorten, kant-en-klaar gerechten en -sauzen met vlees en vis, gemarineer-de tofu en tempeh, vegetarische vervangers | Gepaneerd of met meel bestrooid vlees, kip, vis of vleesvervangers |
Vet, jus, sauzen, kruiden en specerijen en andere toevoegingen | Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen | Kant-en-klaar producten zoals bouillonpoeder en -blokjes, kruidenmixen, soepen, juspoeder, sommige sojasauzen | Sauzen op basis van een roux, zoals bechamelsaus |
Dranken | Koffie, thee, frisdranken, (de meeste thee en frisdranken zijn glutenvrij. Er zijn inmiddels wat oploskoffies, theesoorten en frisdranken waar glutenbevattende ingrediënten in zitten, dus lees goed het etiket) (puur) vruchtensap en -nectar, alle wijnsoorten, gedestilleerde dranken, zoals (graan)jenever en whisky | Mixdranken op basis van niet heldere likeuren, vruchtensappen met eventuele toevoegingen, diverse oplosthee. | Bier, gerst- of malthoudende dranken zoals (meer)granen koffie en/of koffievervangers op basis van granen |