Gezond glutenvrij

Wat kan je wel eten en wat niet?

Welke producten kun je eten en welke niet bij een glutenvrij dieet? Om het wat makkelijker te maken hebben we een handig overzicht gemaakt, waarin je direct kunt zien wat je wel en wat je niet kunt eten en bij welke producten je goed moet opletten. Goed etiketten lezen is heel belangrijk!

wat-wel-en-wat-niet

Wel eten

Gelukkig zijn er veel producten van nature glutenvrij! Zoals (zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (erwten, bonen), pinda’s, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen.

Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn amarant, boekweit, cassave, gierst, haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, soja, sorghum, teff en tapioca. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij. Een risico bij melen is echter dat ze bij de productie in aanraking kunnen komen met gluten. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar: een glutenvrij logo of een glutenvrije claim

Niet eten

Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge, gerst en gort. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.

Advertentie

banner november 2024 landingspagina

TIP

Als je vermoedt dat je coeliakie hebt, ga dan eerst naar de dokter. De diagnose kan alleen gesteld worden, als je nog gluten eet.
Lees verder

Glutenvrij Risicoproducten Bevat gluten
Granen en alternatieven

Onbewerkt: boekweit, quinoa, mais, rijst, gierst, amarant, sorghum, teff, polenta, tapioca, johannesbroodpitmeel, kastanje, soja, peulvruchten en aardappelen

Kant-en-klaar-producten (zoals aardappelpuree), chips, gepofte rijst. Bewerkte boekweit en quinoa (grutten, vlokken & meel)

Tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, khorasantarwe en alle producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals couscous, bulgur en tarwegriesmeel

Haver

Kies bij haver voor haver met het Crossed Grain keurmerk of tenminste een glutenvrije claim en/of logo.

Haver en producten gemaakt van haver (havermelk, haversnacks, havermout) zonder het Crossed Grain keurmerk of een andere glutenvrije claim en/of logo.

Meel

Alle meelsoorten met het Crossed Grain keurmerk

Alle meelsoorten zonder het Crossed Grain keurmerk kunnen besmet zijn met gluten, zoals boekweitmeel, amandelmeel en maismeel

Meel van tarwe, rogge, gerst (gort), spelt et cetera, zoals witte bloem en zelfrijzend bakmeel

Noten, zaden en peulvruchten 

Alle onbewerkte noten, pitten, zaden, pinda's en peul-vruchten zoals (kikker)erwten, bruine/witte/kidney bonen en kapucijners

Geroosterde noten ('dry roasted'), peulvruchten in saus, zoals witte bonen in tomatensaus en linzen

Groente en fruit 

Alle soorten onbewerkte groenten en fruit

Kant-en-klaar bewerkte groentegerechten 

Groenten en fruit in beslag, paneermeel en bloem 

Melk en melk-producten

Melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas (zoals ricotta), mascperone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit en schaap

Desserts (pudding, vla, vruchten-yoghurt), kant-en-klare milkshakes, kant-en-klaargerechten met kaas, gesmolten kaas, geraspte kaas, blauwaderkaas 

Yoghurt met muesli of cruesli op basis van glutenbevattende granen, diverse kant-en-klare ontbijtdranken 

Vlees, vleeswaren, vis, eieren en vleesvervangers

Alle soorten onbewerkt(e) vlees, vis, kip en eieren, ongemarineerde tofu en onbewerkte tempeh

Bewerkt vlees, zoals gehakt en worst-soorten, kant-en-klare gerechten en sauzen met vlees en vis, gemarineerde tofu en tempeh, vegetarische vervangers 

Gepaneerd(e) of met meel bestrooid(e) vlees, kip, vis of vleesvervangers 

Vet, jus, sauzen, kruiden en specerijen en andere toevoegingen

Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen

Kant-en-klaarproducten zoals bouillonpoeder en -blokjes, kruidenmixen, soepen, juspoeder, sommige ketjap en sojasauzen, sommige bakboters

Sauzen op basis van een roux, zoals bechamelsaus

Dranken

Koffie, thee, frisdranken, (de meeste thee en frisdranken zijn glutenvrij. Er zijn inmiddels wat oploskoffies, theesoorten en frisdranken waar glutenbevattende ingrediënten in zitten, dus lees goed het etiket) (puur) vruchtensap en -nectar, alle wijnsoorten, gedestilleerde dranken, zoals (graan)jenever en whisky

Mixdranken op basis van niet heldere likeuren, vruchtensappen met eventuele toevoegingen, diverse oplosthee

Bier, gerst- of malthoudende dranken zoals (meer)granenkoffie en/of koffievervangers op basis van granen

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'