Wat is AN-PEP/Tolerase-G?
AN-PEP is een enzym en staat voor Prolyl EndoPeptidase. Dit enzym wordt gewonnen uit de schimmel ‘Aspergillus Niger’. Het enzym AN-PEP is op de markt onder de handelsnaam Tolerase-G. Op dit moment is dit het enige enzym dat voldoende wetenschappelijke basis heeft om (de schadelijke) bestanddelen van gluten in de maag af te breken. Alleen de werkzame stof AN-PEP lijkt, op basis van de huidige kennis, aantoonbaar effectief om kleine hoeveelheden schadelijke glutenpeptiden in de maag af te breken, voordat zij de dunne darm bereiken. Hoewel dit erg mooi klinkt, is het belangrijk om te weten dat het om zeer kleine hoeveelheden gluten gaat, bijvoorbeeld bij kruisbesmetting. Het betekent niet dat je bijvoorbeeld een glutenvol broodje of pizza kunt nemen en dat het enzym alle gluten afbreekt en je geen klachten zult krijgen.
Waarvoor is AN-PEP (Tolerase-G) te gebruiken?
Allereerst is het goed om te weten dat een spijsverteringsenzym nóóit ter vervanging dient van het glutenvrije dieet. Het is alléén bedoeld om mensen met coeliakie enigszins te behoeden voor de schadelijke gevolgen na het onbedoeld binnen krijgen van gluten ‘in een risicovolle omgeving’. Denk bijvoorbeeld aan als je buiten de deur eet, in een restaurant of op een feestje. Ten tweede is het zo dat het enzym zo’n 85% van de gluten uit de kruisbesmetting kan afbreken. Helaas gaan er dus ook glutendeeltjes naar de dunne darm terwijl het enzym nog aan het werk is. Niet alle gluten wordt afgebroken voor het in de dunne darm terechtkomt.
Het enzym is dus niet te gebruiken om bijvoorbeeld pizza te eten of bier te drinken.
Hoe kan ik de 'glutenpil' gebruiken?
Omdat het enzym de gluten afbreekt in de maag, moet het enzym tegelijkertijd met het eten in de maag zijn, dus het eten waarvan je denkt dat het misschien toch besmet is met gluten. Je neemt het bij de maaltijd in. Daarnaast werkt het enzym het beste met iets zuurs, zoals cola of citroenlimonade. Je kunt er beter geen melk bij drinken. Wanneer je dit enzym inneemt bij een glutenvrije maaltijd, maar waarbij je toch twijfels hebt over kruisbesmetting, dan kan dit enzym zo’n 85% van de gluten uit de kruisbesmetting afbreken en je enigszins beschermen tegen eventuele klachten.
Capsule openmaken
Als het lastig is om de capsule of de pil door te slikken, dan kun je die openmaken. Het is dan goed om de inhoud van de capsule meteen op te lossen en het liefste in iets zuurs, bijvoorbeeld sinaasappelsap. Neem de oplossing tegelijkertijd met het eten in. Het enzym blijft intact. Uiteraard gaat het hier nog steeds om gebruik bij kleine beetjes gluten zoals bij kruisbesmetting.
Welke pillen werken wel en welke pillen werken niet?
Er zijn verschillende merken die beweren dat ze gluten kunnen afbreken. Wanneer je zo’n middel wilt proberen, is het dus belangrijk dat je erop let dat er AN-PEP/Tolerase-G in het supplement wordt verwerkt. Als je dit niet in de ingrediëntenlijst kunt terugvinden, dan heeft het geen wetenschappelijke basis dat het gluten af kan breken. Staat het wel bij de ingrediënten, dan kan het minimale hoeveelheden gluten afbreken, maar het zal nooit alle gluten in een glutenbevattende product af kunnen breken.
Let op! Producten kunnen altijd van samenstelling veranderen. Lees dus elke keer goed de ingrediënten en controleer of AN-PEP/Tolerase-G in de pillen zit.
Gebruik bij kinderen onder de 3 jaar
Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid van dit enzym bij kinderen jonger dan 3 jaar. We weten dat gebruik bij kinderen vanáf 3 jaar veilig is, maar of dat ook geldt voor kinderen onder de 3 jaar is niet onderzocht. Wat we wel weten is dat het maagdarmstelsel en de bijbehorende microbioom dan nog volop in ontwikkeling is. Dus of het dan een goed idee is om gebruik te maken van glutenafbrekende enzymen en of het ook daadwerkelijk bescherming biedt is de vraag. Je wilt natuurlijk ook die ontwikkeling van het maagdarmstelsel zo natuurlijk en “gewoon” mogelijk laten verlopen.
Samenvattend
- Dit soort 'glutenpillen' zijn alleen bedoeld om heel kleine hoeveelheden gluten af te breken, bijvoorbeeld bij kruisbesmetting
- Het enzym kan heel kleine hoeveelheden gluten afbreken in de maag. Het is dus belangrijk dat het enzym tijdens het eten genomen wordt. Zodat het samen met het enzym in de maag terechtkomt.
Bronvermelding
1. Efficient degradation of gluten by a prolyl endoprotease in a gastrointestinal model: implications for coeliac disease [2008]. Mitea C, Havenaar R, Drijfhout JW, Edens L, Dekking L, Koning F.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17494108
2. Ineffective Degradation of Immunogenic Gluten Epitopes by Currently Available Digestive Enzyme Supplements [2015]. Janssen G, Christis C, Kooy-Winkelaar Y, Edens L, Smith D, van Veelen P, et al. doi:10.1371/journal.pone.0128065
3. Randomized clinical trial: Effective gluten degradation by Aspergillus niger-derived enzyme in a complex meal setting [2017]. König J, Holster S, Bruins MJ & Brummer RJ. Nature, Scientific Reports https://doi.org/10.1038/s41598-017-13587-7
4. De Glutenpil, E de Jong: https://www.glutenvrij.nl/media/documenten/pws.pdf
5. Gluten degrading enzymes for treatment of celiac disease [2020]. Wei G, Helmerhorst E, Darwish G, Blumenkranz G, Schuppan D. Nutrients https://doi.org/10.3390/nu12072095