Alles voor een glutenvrij leven.
Menu
Over gluten

Wat is kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is een term die veel wordt gebruikt. Kruisbesmetting in je eigen keuken, in het restaurant, in het productieproces. Hoe zit het nou precies met kruisbesmetting?

Kruisbesmetting1.jpg

Kruisbesmetting in de keuken

Er is kruisbesmetting in de keuken bij het glutenvrij dieet als het gaat om besmetting (contaminatie) van gluten van een glutenvol product op een glutenvrij product. Ook daar kun je ziek van worden. Denk maar bijvoorbeeld aan de snijplank. Dan kun je bij het glutenvrij dieet geen snijplank gebruiken waar zojuist glutenbevattend brood op is gesneden. Kruimels met gluten komen in of op het glutenvrije gerecht. Een ander duidelijk voorbeeld is het mes dat eerst een glutenvolle boterham besmeert en daarna de botervloot of pindakaas ingaat en daar kruimels achterlaat. Op deze manier raakt glutenvrije voeding als het ware besmet met gluten. Maar denk ook aan een mandje stokbrood dat al kruimelend over de glutenvrije gerechten doorgegeven wordt of een hand die eerst uit het schaaltje van de glutenbevattende borrelnootjes pakt om vervolgens een handje van de glutenvrije chips te pakken.

We hebben handige tips en adviezen over hoe je thuis kruisbesmetting kunt voorkomen op een rij gezet.

Kruisbesmetting buiten de deur

Ook als je buiten de deur eet, is er kans op kruisbesmetting. Of je nu bij vrienden of familie gaat eten, of in een restaurant, kan het verstandig zijn om goed uit te leggen dat je van kruisbesmetting ook ziek kunt worden. We hebben een aantal handige dingen voor je op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

Kruisbesmettingsrisico op het etiket

Daarnaast wordt de term kruisbesmetting ook gebruikt in het kader van het kruisbesmettingsrisico dat we terug zien op etiketten in de vorm van de bevat sporen van gluten-vermeldingen. Het gaat hier niet om de kruisbesmetting die thuis kan plaatsvinden, maar of er tijdens het productie,- en of verpakkingsproces sporen van gluten in een product kunnen komen. Lees meer over sporen van gluten.

Uitgelicht

Vormen van coeliakie

Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?

Lees meer over 'Glutenallergie, -intolerantie, -sensitiviteit of coeliakie?'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Glutenvrije trifle

Lees meer over 'Glutenvrije trifle'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'