Kruisbesmetting in de keuken
Er is kruisbesmetting in de keuken bij het glutenvrij dieet als het gaat om besmetting (contaminatie) van gluten van een glutenvol product op een glutenvrij product. Ook daar kun je ziek van worden. Denk maar bijvoorbeeld aan de snijplank. Dan kun je bij het glutenvrij dieet geen snijplank gebruiken waar zojuist glutenbevattend brood op is gesneden. Kruimels met gluten komen in of op het glutenvrije gerecht. Een ander duidelijk voorbeeld is het mes dat eerst een glutenvolle boterham besmeert en daarna de botervloot of pindakaas ingaat en daar kruimels achterlaat. Op deze manier raakt glutenvrije voeding als het ware besmet met gluten. Maar denk ook aan een mandje stokbrood dat al kruimelend over de glutenvrije gerechten doorgegeven wordt of een hand die eerst uit het schaaltje van de glutenbevattende borrelnootjes pakt om vervolgens een handje van de glutenvrije chips te pakken.
We hebben handige tips en adviezen over hoe je thuis kruisbesmetting kunt voorkomen op een rij gezet.
Kruisbesmetting buiten de deur
Ook als je buiten de deur eet, is er kans op kruisbesmetting. Of je nu bij vrienden of familie gaat eten, of in een restaurant, kan het verstandig zijn om goed uit te leggen dat je van kruisbesmetting ook ziek kunt worden. We hebben een aantal handige dingen voor je op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.
- Mijn kind heeft een vriendje of vriendinnetje dat geen gluten mag. Hoe pak ik dan aan. Deze Tipsheet kun je aan de ouders van het vriendje of vriendinnetje geven waar je glutenvrije kind gaat spelen
- Mijn collega mag geen gluten. Hoe houd ik daar rekening mee? Kruisbesmetting op het werk? Geef deze tipsheet aan collega’s.
- Iemand die geen gluten mag, komt op visite. Hoe pak ik dit aan? Ga je ergens op visite? Geef deze aan de gastvrouw,- of heer: “Iemand die geen gluten mag komt op visite. Hoe pak ik dat aan?”
Kruisbesmettingsrisico op het etiket
Daarnaast wordt de term kruisbesmetting ook gebruikt in het kader van het kruisbesmettingsrisico dat we terug zien op etiketten in de vorm van de bevat sporen van gluten-vermeldingen. Het gaat hier niet om de kruisbesmetting die thuis kan plaatsvinden, maar of er tijdens het productie,- en of verpakkingsproces sporen van gluten in een product kunnen komen. Lees meer over sporen van gluten.