Over NCV

Organisatie

De NCV is een bloeiende patiëntenvereniging en is al sinds 1974 de vraagbaak en de ontmoetingsplek voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten. Onze organisatie bestaat uit een team van negen vaste medewerkers en zo'n 300 betrokken, enthousiaste en professionele vrijwilligers.

Directeur-bestuurder en raad van toezicht

De leiding van de vereniging ligt bij de directeur-bestuurder en de raad van toezicht die ongeveer zes keer per jaar bij elkaar komt. Zij stellen samen het algemene beleid van de vereniging vast en leggen hierover verantwoording af tijdens de algemene ledenvergadering (ALV).

De raad van toezicht van de NCV bestaat uit de volgende vrijwilligers: Rozemarijn Blanken (voorzitter), Marye van der Grinten, Jeroen Knol, Yvonne Kooij, Davey Meelker, Eloy Smit en Maarten van der Veen.

ALV

Jaarlijks schrijft de NCV conform de statutaire verplichting voor haar leden een Algemene Ledenvergadering (ALV) uit. De directeur-bestuurder en de raad van toezicht leggen op deze vergadering (financiële) verantwoording af voor het gevoerde beleid in het afgelopen jaar. Ook blikken ze vooruit op de gestelde doelstellingen en voornemens in het komende jaar.

Bekijk bijbehorende stukken

Leden

De NCV is een bloeiende patiëntenvereniging met zo'n 22.000 leden, zowel volwassenen als kinderen. Bijzonder trots zijn we op onze 4 ereleden die gedurende het bestaan van de vereniging bijzonder veel voor de vereniging hebben betekend: Hertha Deutsch, Peter Vos, Louk de Both en Chris Mulder.

Dagelijks team

Ons vaste team van dertien medewerkers onder leiding van Floris van Overveld zet zich met veel plezier dagelijks in voor onze leden en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het algemene beleid.

Maak kennis met alle medewerkers.

Ons team

Vrijwilligers

Onze 300 vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter de NCV. Zij verzorgen onder andere informatiebijeenkomsten, bakworkshops, organiseren zomerkampen en helpen bij de de grote Glutenvrije Dag en andere landelijke evenementen.

Regiowerkgroepen

De vrijwilligersorganisatie is opgedeeld in acht regio’s. Iedere regio heeft een regiocoördinator. Onze landelijke vrijwilligerscoördinator onderhoudt met hen het contact.

Contactgegevens regio's

Coeliactive

Coeliactive is dé jongerenafdeling die zich sinds 2000 inzet voor iedereen tussen de 18 en 28 met coeliakie. Via sociale media, de eigen website en tijdens evenementen houden ze hun leden op de hoogte van ‘all things gluten free’. Coeliactive organiseert regelmatig en door heel het land leuke activiteiten en is aanwezig bij glutenvrije markten.

Naar coeliactive.nl

Wetenschappelijke Adviesraad

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) ondersteunt de NCV bij medische, medisch-sociale, wetenschappelijke en therapeutische vraagstukken en bij preventieve aspecten van coeliakie en/of dermatitis herpetiformis. De WAR geeft zowel gevraagd als ongevraagd advies. Voorzitter van de WAR is prof. dr. G. Bouma.

Wetenschappelijk Adviesraad

Coeliakie Diëtistennetwerk

Wij zijn de eerste patiëntenvereniging die zorgverleners zelf traint op kennis, behandeltrajecten en werkhouding. Bij het Coeliakie Diëtistennetwerk (CDN) zijn ruim 110 diëtisten aangesloten. Diëtisten kunnen alleen lid worden nadat zij met goed gevolg het opleidingstraject hebben doorlopen. Dit opleidingstraject is opgesteld en wordt bewaakt door de NCV in nauwe samenhang met de Wetenschappelijke Adviesraad van de NCV.

Diëtistennetwerk

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'