School & kinderactiviteiten

Naar school of kinderdagverblijf

Thuis kun je zelf zorgen dat alles goed geregeld is met het glutenvrije dieet van je kind. Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, school of de BSO, dan moet je de verantwoordelijkheid uit handen geven. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet in het begin. Met deze tips en documenten helpen we je op weg.

Basisschool2

Handig: voorbeeldbrieven

Om leerkrachten, begeleiders, schooldirecteur en andere ouders uit te leggen wat coeliakie is, wat het glutenvrije dieet inhoudt en wat jouw kind nodig heeft, kun je verwijzen naar deze website en gebruikmaken van onze handige voorbeeldbrieven.

Richtlijn voor kinderdagverblijf & school

Een glutenvrij dieet is voor een groepsleider of leerkracht best lastig. Want gluten kom je overal tegen: in traktaties, in het brood tijdens de lunch, maar ook in bijvoorbeeld klei, vingerverf en lijm. Speciaal voor groepsleiders en schooldirecties hebben we een richtlijn kinderdagverblijft & school opgesteld die helpt bij de verzorging en omgang van kinderen met coeliakie. Gaat je kind voor het eerst naar dagverblijf of school? Download hem hieronder en geeft hem mee.

Download hier de richtlijn voor kinderdagverblijven en basisscholen

Gezonde en soms wat minder gezonde traktaties

Plan van aanpak eetmoment kinderopvang

Je kind gaat voor het eerst naar de crèche of het kinderdagverblijf. Je kan niet meer zelf de hele dag ervoor zorgen dat hij of zij geen gluten binnenkrijgt. Wat moet je doen? Dit plan van aanpak zal je zeker helpen!

Het plan is geschreven door een vader van een dochter met coeliakie, dus door een ervaringsdeskundige. Het is een plan van aanpak van jullie als ouders/verzorgers vóór de medewerkers van de crèche. Vandaar het in de wij-vorm is geschreven. We raden we je aan overal de naam van je kind in te vullen. En zet er een leuke vrolijke foto van je kind bij! Alle producten die in dit plan worden genoemd zijn voorbeelden. Vul daar uiteraard in wat jouw kind eet of drinkt.

Download hier het plan van aanpak eetmomenten kinderopvang

Van paasontbijt tot kerstdiner en van koningsontbijt tot juffenfeest.

Op de basisschool zijn er steeds meer momenten waarop kinderen gezellig met hun klasgenootjes eten. Maar wat als je kind glutenvrij moet eten? Gelukkig zijn er heel veel leuke en handige tips. We zetten ze hier op een rij:

Tip 1: Overleg

Overleg met de leerkracht wat er mogelijk is om ook jouw kind een leuk schoolontbijt te bezorgen. Bespreek vooral de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Het is begrijpelijk dat de leerkracht misschien niet goed weet wat het glutenvrij dieet inhoudt. Door rustig en duidelijk uit te leggen wat er wel kan, maak je het gemakkelijker voor de leerkracht. Overleg ook zeker met je kind. Heeft je kind ook ideeën over hoe hij of zij het zou willen of over hoe jullie het aan kunnen pakken? Doe dit dan vooral zoveel mogelijk samen.

Tip 2: Zorg voor een goede voorbereiding

Meestal is er een tijd van tevoren bekend dat er een ontbijt of eetmoment op school is. Het is slim om ruim van tevoren contact op te nemen met de leerkracht en af te stemmen hoe jullie het willen aanpakken. Zo heb je ook de tijd om eventueel met andere ouders af te stemmen of iets lekkers te maken.

Tip 3: Gebruik een muffintray

Een muffintray is een handige oplossing om een ontbijtje of feestelijk diner voor te bereiden. Het wordt al snel een leuke verzameling van lekkere hapjes en bakjes. Het is ook meteen duidelijk voor de klasgenoten dat die muffin-tray speciaal voor jouw kind is en kun je het gemakkelijk afdekken en/of apart houden.

Tip 4: Altijd iets achter de hand

Maak in de week vóór het ontbijt op school poffertjes en vries er een paar in. Dit kun je ook doen met pannenkoekjes, soesjes en cakes. Zo heb je altijd iets achter de hand.

Tip 5: Informeer klasgenoten en ouders

Het is handig dat klasgenootjes en hun ouders op de hoogte zijn van het glutenvrij dieet van je kind. Je kind kan aan het begin van het schooljaar een spreekbeurt geven over coeliakie. Wanneer klasgenootjes en hun ouders meer begrijpen van coeliakie, zal er ook meer begrip zijn. 

Heb je zelf ook een tip voor andere ouders? Stuur die dan naar info@glutenvrij.nl o.v.v. glutenvrij eten op de basisschooltip. Wie weet staat die hier straks ook tussen.

Ook handig: glutenvrije stickers voor op de broodtrommel

Met deze sticker is de broodtrommel van je kind direct herkenbaar als de glutenvrije broodtrommel.

Bestel hier glutenvrije stickers in onze webshop

Ga het gesprek aan

Alleen het afgeven van materialen is niet voldoende. Plan een gesprek met begeleiders en leerkrachten om alles zorgvuldig door te nemen. Wijs erop dat het dieet heel precies komt. En dat het eten van gluten onmiddellijk leidt tot beschadigingen van de darm. Vertel wat de gevolgen kunnen zijn en maak afspraken over wat er moet gebeuren als het misgaat. Wil je bijvoorbeeld direct worden gebeld of bij het ophalen worden geïnformeerd? Ga altijd samen met de begeleider of leerkracht op zoek naar de oorzaak om herhaling te voorkomen.

Zie je op tegen zo’n gesprek of weet je niet goed hoe je die moet voeren? Kijk dan eens op slimopkomenvoorjezelf.nl. Daar vind je een aantal uitlegvideo’s die je daarbij kunnen helpen.

Informatie voor de middelbare school

Jij weet heel goed wat het inhoudt om glutenvrij te moeten eten. Maar op school weten ze dat vaak niet. Daarom maakten wij samen met een docent die zelf een dochter met coeliakie heeft een factsheet die je kind op school kan afgeven. Aan de mentor, aan de coach of aan de zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Tomatengalette met pistachepesto

Lees meer over 'Tomatengalette met pistachepesto'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'