Over gluten

Per ongeluk gluten gegeten, wat nu?

Het gebeurt wel eens, dat je per ongeluk gluten hebt gegeten. We bekeken de literatuur en vroegen aan hoogleraar emeritus immunologie Frits Koning of je daar iets aan kan doen.

Ziek van gluten

Het simpele antwoord is: je kunt eigenlijk helemaal niks doen. Als je het merkt is het al te laat.

Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet?  

Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn. Dit alles wordt veroorzaakt door de afweerreactie in de darm op het gluten in het eten.

Recent onderzoek heeft laten zien dat na het eten van gluten de cytokinespiegels in het bloed snel stijgen. Cytokinen zijn de boodschappers van je afweersysteem. Het zijn signaalstoffen die de cellen gebruiken om met elkaar en met andere cellen in je lichaam te ‘communiceren’. Signaalstoffen worden gemaakt door cellen en kunnen zich door het hele lichaam verspreiden. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het activeren van het afweersysteem en dat veroorzaakt de symptomen. Dit gaat heel snel, het blijkt dat cytokinen binnen 2 uur na het eten van glutenbevattend voedsel in de circulatie aanwezig zijn. Omdat de lichamelijke reactie zo snel plaatsvindt kun je hier niks meer tegen doen. De gluten zijn immers al in het lichaam aanwezig en de reactie hierop is in gang gezet.

Overigens is de reactie op gluten heel verschillend per persoon. Sommige coeliakiepatiënten merken het heel snel en anderen merken er weinig of zelfs helemaal niets van. De reden daarvoor is (nog) onduidelijk.

De schade aan de darmvlokken zal beperkt zijn en, als deze er is, zichzelf weer herstellen. Zodra de gluten verdwenen is uit het lichaam stopt de afweerreactie.

Bronnen

Uitgelicht

Behandeling

Alles over de follow-up bij coeliakie

Lees meer over 'Alles over de follow-up bij coeliakie'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Spinaziesoufflé

Lees meer over 'Spinaziesoufflé'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'