Het simpele antwoord is: je kunt eigenlijk helemaal niks doen. Als je het merkt is het al te laat.
Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet?
Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn. Dit alles wordt veroorzaakt door de afweerreactie in de darm op het gluten in het eten.
Recent onderzoek heeft laten zien dat na het eten van gluten de cytokinespiegels in het bloed snel stijgen. Cytokinen zijn de boodschappers van je afweersysteem. Het zijn signaalstoffen die de cellen gebruiken om met elkaar en met andere cellen in je lichaam te ‘communiceren’. Signaalstoffen worden gemaakt door cellen en kunnen zich door het hele lichaam verspreiden. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het activeren van het afweersysteem en dat veroorzaakt de symptomen. Dit gaat heel snel, het blijkt dat cytokinen binnen 2 uur na het eten van glutenbevattend voedsel in de circulatie aanwezig zijn. Omdat de lichamelijke reactie zo snel plaatsvindt kun je hier niks meer tegen doen. De gluten zijn immers al in het lichaam aanwezig en de reactie hierop is in gang gezet.
Overigens is de reactie op gluten heel verschillend per persoon. Sommige coeliakiepatiënten merken het heel snel en anderen merken er weinig of zelfs helemaal niets van. De reden daarvoor is (nog) onduidelijk.
De schade aan de darmvlokken zal beperkt zijn en, als deze er is, zichzelf weer herstellen. Zodra de gluten verdwenen is uit het lichaam stopt de afweerreactie.