| We hebben veel te vertellen deze maand, dus we hebben een volle nieuwsbrief. We hebben nieuws over de markt tijdens de NCV Glutenvrije dag, er zijn nieuwe producten met het veilige Crossed Grain keurmerk én er zijn nieuwe aansluitingen bij de Horeca Alliantie Glutenvrij, we praten je bij over het vernieuwde Coeliakie Diëtistennetwerk en we vertellen over de start van onze huisartsencampagne. Ook hebben we een interessante (betaalde) vacature. Misschien ben je of ken je iemand bij wie deze baan past?
Veel leesplezier,
Team NCV: Floris, Marieke, Marlyne, Andrea, Chris, Lieke, Marissa, Annette en Margrietta | | | | | | Laatste kaarten markt 17 mei, ook voor niet-leden! We tellen af naar de Glutenvrije Dag op 17 mei in Vianen! Het middagprogramma is helemaal volgeboekt en de wachtlijst is zó lang dat we ook daar helaas niemand meer op kunnen zetten.
Voor de markt (van 10.00 tot 14.00 uur) zijn nog tickets beschikbaar. Er komen veel leveranciers met verschillend aanbod naar de markt. Hier zie je wie dit allemaal zijn. Ook verwachten we meerdere foodtrucks. Dus: wil je lekker struinen, kijken, proeven en inslaan? Meld je dan snel aan. Vanaf nu kan dat ook als je (nog) geen lid bent van de NCV!
Ook voor het lunchbuffet is nog een aantal plekken beschikbaar. Hiervoor kun je je alleen aanmelden als je lid bent van de NCV.
Let op: je hebt alleen toegang tot de markt als je hiervoor tickets bestelt. Je factuur is je toegangsbewijs. Zo houden we inzicht in het aantal bezoekers en kunnen we ervoor zorgen dat het niet te druk wordt, maar wél gezellig en overzichtelijk. | | | | | | | | | Vacature projectleider campagnes Wil jij impact maken in de levens van mensen met coeliakie? Ben jij iemand die dingen voor elkaar krijgt, een strategisch denker én een doener? De NCV zoekt een gedreven projectleider die de kar trekt voor een landelijke bewustwordingscampagne gericht op meer begrip, zichtbaarheid en erkenning in de sociale omgeving van mensen met coeliakie. De aanpak is creatief, doelgericht en community-gedreven. Lees meer over deze vacature | | Recept van de maand: haveryoghurt Wil je een keer met iets anders ontbijten dan met een glutenvrije boterham of cracker? Denk dan eens aan een schaaltje plantaardige yoghurt met verse vruchten, noten en/of granola. Wist je dat je eenvoudig zelf yoghurt kunt maken van haver? Het enige dat je nodig hebt is glutenvrije havermout, water, citroen, naar wens een scheutje ahorn- of agavesiroop, een beetje geduld én het recept van deze maand. Eet smakelijk! Naar het recept | | | | | | | | Vernieuwd Coeliakie Diëtistennetwerk Het diëtistennetwerk van de NCV heeft een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Er is nu een officieel bestuur (zie foto), er zijn actieve werkgroepen én er is ruimte voor intervisie en kennisdeling. Door kennis en ervaringen te bundelen, zorgen de aangesloten diëtisten samen voor een nóg betere begeleiding van mensen met coeliakie. Alle diëtisten in het netwerk hebben de NCV-basisscholing gevolgd en scholen zich jaarlijks bij. Zo blijven ze op de hoogte van de nieuwste inzichten rond coeliakie en het glutenvrije dieet. Met het vernieuwde netwerk zetten we een belangrijke stap in de professionele versterking én zichtbaarheid van diëtisten die zich inzetten voor mensen met coeliakie. We kijken uit naar alles wat dit netwerk in beweging gaat zetten! Hier vind je alle aangesloten diëtisten | | Aankondiging huisartsencampagne* Vind jij ook dat álle huisartsen in Nederland goed op de hoogte moeten zijn van coeliakie omdat ze een belangrijke rol spelen in het herkennen en diagnosticeren ervan? Dan hebben we goed nieuws: we starten de huisartsencampagne; coeliakie, de kameleon onder de ziekten! In het juninummer van Glutenvrij Magazine lees je hier alles over. Jij kunt als lid een sleutelrol spelen in deze campagne. We willen samen een duidelijke boodschap afgeven. Daarvoor hebben we ook jou nodig. Binnenkort vertellen we je precies hoe jij mee kunt doen. Zorg dus dat je Glutenvrij Magazine niet mist en volg ons op social media voor updates. Zo zetten we met z’n allen coeliakie op de kaart bij de huisarts! | | | | | | | | Nieuw met het Crossed Grain De Nederlandse Coeliakie Vereniging geeft het internationale Crossed Grain glutenvrij keurmerk af, niet alleen aan producenten in Nederland, maar ook in België en Luxemburg. In de afgelopen weken zijn er in België twee nieuwe merken met producten met het Crossed Grain op de verpakking in de schappen verschenen: Plan Tasty en Elena. Dus mocht je in het zuiden wonen en wel eens in België boodschappen halen, of daar op vakantie gaan, hou het in de gaten. | | | | | | Plan Tasty Het Belgische merk PlanTasty (met licentienummer BE-027) verkoopt groente-rondini’s – pure-plant, diepgevroren groenteburgers – in 2 verschillende varianten: wortel-zoete aardappel en knolselderij. De producten zijn verkrijgbaar in het diepvriesschap van de supermarkt. Let op; de website van Plan Tasty gaat uiterlijk maandag 12 mei live. Naar Plan Tasty in de productendatabase | | | | | | | Elena Het Belgische merk Elena (met licentienummer BE-028) verkoopt brood en broodproducten, wafels, brownies en andere heerlijkheden en levert ook binnen Nederland. Naar Elena in de productendatabase | | | | | | | | | | Stem mee voor de NCV-Stimuleringsprijs* De NCV wil dat er zoveel mogelijk onderzoek wordt gedaan naar coeliakie en aanverwante aandoeningen en reikt daarom jaarlijks de NCV-Stimuleringsprijs uit aan een enthousiast onderzoekstalent. Leden en een deskundige jury kiezen samen de winnaar van 2025. Je kunt je stem uitbrengen tot en met 11 mei. Op welke onderzoeker stem jij? | | Praat mee tijdens de ALV* Als lid van de NCV vorm je samen met de andere leden onze vereniging. Ieder lid heeft het recht om mee te praten over de doelen waarop we ons richten. Wil jij je stem laten horen? Meld je dan aan voor de online Algemene Ledenvergadering op dinsdagavond 13 mei 2025. We sturen je dan tijdig de agenda en de zoomlink toe. Meld je aan | | | | | Coeliakoekie aangesloten bij Horeca Alliantie Glutenvrij Coeliakoekie is geslaagd voor de glutenvrije audit en daarmee aangesloten bij de Horeca Alliantie Glutenvrij. Lees verder | | | | | | | Zonder Meer Gebak aangesloten bij Horeca Alliantie Glutenvrij Ook Zonder Meer Gebak doorstond de glutenvrije audit met succes en is daarmee aangesloten bij de Horeca Alliantie Glutenvrij. Lees verder | | | | | | | | | | Vakantieplannen? Neem dieetpasjes mee! Als je op reis gaat naar een land waarvan je de taal niet spreekt, is een dieetpasje je grootste vriend! Op het pasje staat uitgelegd wat coeliakie is en wat je wel en niet kunt eten. We hebben ze in ruim 40 talen, zowel digitaal als op een gelamineerd kaartje. Leden kunnen de pasjes gratis downloaden en krijgen korting op de papieren pasjes. Tip: bestel ook het pasje in het Nederlands, dan weet je wat er staat in de vreemde taal. Hier bestel je de dieetpasjes | | Tips voor glutenvrij op festivals De lente is losgebarsten en daarmee komt ook de opening van het Festivalseizoen in zicht! Heb jij festivalplannen voor komende zomer, maar eet je glutenvrij? Neem dan een kijkje op onze website. We maakten een pagina met alle festivaltips op een rijtje. Je kunt hier ook een medische verklaring downloaden om zelf glutenvrije etenswaren mee te nemen en je vindt er een informatief filmpje van NCV-lid Kiki. Naar de festivalpagina | | | | | Podcast met Lieke In deze aflevering van de podcast vertelt kennismanager Lieke hoe de NCV ervoor zorgt dat onze leden op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen. Met een update over het meest recente wetenschappelijke nieuws! Naar de podcast | | | | | | | Jaarverslag 2024 online Ook in 2024 hebben we samen met alle vrijwilligers, ons hele netwerk én het NCV-team op kantoor in Naarden hard gewerkt aan het realiseren van onze dromen. In het jaarverslag laten we zien hoe. Lees hier het jaarverslag | | | | | | | | | | Online bakworkshop bladerdeegschelpen met aardbeien en Zwitserse room 16-05-2025 Tijdens deze bakworkshop maak je in je eigen keuken bladerdeeg en Zwitserse room. Alles wordt stap voor stap uitgelegd. Meer informatie | | | | | | | | | | Bakworkshop brood en ander lekkers 22-05-2025 Bakinstructeur Rik organiseert vanuit zijn eigen keuken in Schin op Geul regelmatig bakworkshops. Hij is al meer dan 25 jaar hobbybakker en sinds kort bakt hij ook glutenvrij. En, nog belangrijker, hij wil zijn kennis graag delen, door middel van bakworkshops. Doe je mee? Meer informatie | | | | | | | | | | Wandeling IJzeren Man (Weert) 24-05-2025 Wandeling met koffie en vlaai in Natuur en recreatiegebied de IJzeren Man (Weert). Meer informatie | | | | | | | | | | Speeltuinochtend in de Leemkuil (Nijmegen) 25-05-2025 Op zondagochtend 25 mei 2025 organiseren we een leuke ochtend voor kinderen tot en met 12 jaar (en broertjes en zusjes) in de leukste speeltuin van Nijmegen: De Leemkuil. Terwijl de kinderen lekker spelen, hebben de ouders een gezellige ontmoeting vol tips en het uitwisselen van ervaringen. Meer informatie | | | | | | | | | | Online bakworkshop Oreo brownies voor kinderen 21-06-2025 Als je moet kiezen tussen Oreo’s en chocolade…. Lastig he? Gelukkig hoeft je bij deze workshop niet te kiezen: we maken heerlijke Oreo brownies! Meer informatie | | | | | | | * Alleen voor leden. Ook lid worden van de NCV? Dan krijg je, naast veel ledenvoordeel, vier keer per jaar het populaire Glutenvrij Magazine in de bus. www.ncv.nl/lidworden.
Hoe meer leden hoe sterker onze stem! | | | | | |