« Terug

Coeliakie onder de loep; van Ancient DNA tot darmpjes op chip

Podcast Liggend voor website.jpgdonderdag 17 april 2025

Deze aflevering staat in het teken van wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie. Dat in Nederland, maar ook wereldwijd, wordt gedaan. En speciaal hiervoor schuift Lieke Dillen aan, Kennismanager bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Lieke legt uit hoe de NCV ervoor zorgt dat we jou op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van coeliakie en het glutenvrije dieet. Je krijgt een update over ontwikkelingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, minidarmpjes op een chip, kruisbesmetting in je lichaam en Ancient DNA.

Een kleine correctie

Waar we je vertellen over de onderzoeken waar Iris Jonkers en Sebo Withoff mee bezig zijn, hebben we de titels net niet helemaal goed gezegd. Iris Jonkers is adjunct professor én president-elect van de ISSCD. Sebo Withoff is associate professor.

Veel luisterplezier!

opname met lieke

Handig om te weten

  • Lid of Vriend van de NCV worden? ga naar: https://www.ncv.nl/lid-worden/word-lid
  • Het artikel: "Oude" genen slaan door bij overlevenden Zwarte dood over Ancient DNA staat in het Glutenvrij Magazine van maart 2024. Je kunt dit artikel ook online teruglezen
  • De aflevering "Onderzoek naar coeliakie. Iris Jonkers over genetica, minidarmpjes en de toekomst" is terug te vinden in de afspeellijst van de Glutenvrije Podcast, maart 2024.
  • Het artikel "Kruisbesmetting in je lichaam" is terug te lezen in Glutenvrij Magazine juni 2024. Deze kun je ook online teruglezen.
  • Alle informatie op een rijtje over glutenafbrekende enzymen: www.glutenvrij.nl/glutenpil
  • De aflevering "Waarom heb ik coeliakie? Prof. dr. Frits Koning over de nieuwe wetenschappelijke inzichten." van november 2021 is terug te vinden in de afspeellijst van de Glutenvrije Podcast.
  • Onderzoek naar coeliakie steunen? Kijk op www.mdlfonds.nl/grip-op-coeliakie

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Scones

Lees meer over 'Scones'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'