Volg ons

Paashaantje voor Palmpasen

22 maart 2021

In veel plaatsen wordt er met Palmpasen, de zondag voor Pasen een Palmpaasoptocht gehouden. Kinderen lopen dan met en versierde stok met daarop een broodhaantje in optocht door hun woonplaats. Met dit recept maak je zelf een glutenvrij Paashaantje.

Paashaantjes:

Hoeveelheid:  2 grote of 3 kleine
Voorbereiding: 20 minuten
Rijs tijd:            30 - 45 minuten
Baktijd:            40 minuten

 Ingrediënten:

250      gram   broodmix b.v. Schär B
½          theel.   zout
8          gram    suiker
5          gram    gedroogde gist
½         eetl.     fiberhusk*
80        gram    heet water uit de kraan
100      ml.       kookroom** light uit de koelkast
1 flinke eetl.     vloeibare boter en wat extra
1          eetl.    crème fraiche**
1          kopje   heet water uit de kraan
wat  krenten en wat olie

Keukenhulpjes

Beslagkom
Digitale weegschaal
Maatbeker
Bakplaat bekleed met bakpapier
Invet kwast
Rooster
Schone theedoek
Vuurvaste schaal

*   Fiberhusk = vlozaad = psyliumvezel (glutenvrij)
**   Lactosevrij: Vervang kookroom light door sojayoghurt, dat met sojamelk naturel verdund is (het moet schenkbaar zijn). Meet van dit mengsel 100 ml af.
**   Vervang de crème fraiche ook door sojayoghurt..

Bereiden:

Week de krenten in het kopje met heet water
Zet de oven op 40 graden. 

Meng alle droge ingrediënten met een vork goed door elkaar.

 Doe de kookroom (of het sojamengsel) en de 80 ml heet water samen in een maatbeker.

Giet dit bij het meelmengsel, maar roer het er nog niet door.

Doe de vloeibare boter erbij. 

Mix het met de kneedhaken eerst op de laagste stand en daarna op de hoogste stand tot het een glad deeg is. 

Mix de crème fraîche (of de sojayoghurt) erdoor en mix het deeg dan nog 5 minuten met de kneedhaken op de hoogste stand.

 Maak je handen vet met een heel klein beetje extra vloeibare boter.

Hierdoor worden de broodjes mooi glad en krijgen ze geen barsten.

Verdeel het deeg in tweeën of in drieën.

Vorm van het deeg met je vette handen een lange rol van ongeveer 40 centimeter.

 Rol het deeg aan een kant op. Dit wordt het lijf.

Rol de bovenkant ook een stukje op; dit wordt de kop.

Duw een krentje in de kop voor het oog.

Leg de haantjes op de met bakpapier beklede bakplaat.

Zorg dat er voldoende ruimte tussen de haantjes zit, want ze worden twee keer zo groot.

Smeer de haantjes in met olie, hierdoor krijgen ze een zachte korst.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven. 

Hang over een rooster een warme vochtige theedoek.

Schuif dit rooster met de natte theedoek twee richels boven de bakplaat met broodjes. 

Zet onderin de oven een schaal met een liter kokend water.

Zet de oven nu uit anders wordt het te warm en rijzen de broodjes niet.

Laat de haantjes ongeveer 30-45 minuten rijzen tot ze bijna 2 keer zo groot zijn.

Zet de oven op 190 graden.

Hetelucht op 165 graden.

Haal de theedoek uit de oven, maar laat de haantjes en de schaal met water erin staan.

Laat de haantjes 35-40 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.

Haal de haantjes uit de oven en laat ze op een rooster onder een theedoek afkoelen. 

Als je een dikke palmpaasstok hebt breken de haantjes doormidden als je ze erop prikt,

Je kunt ze dan beter met draad en naald vast naaien en er een mooie strik omheen doen.

 Tip: Van dit recept kun je ook andere broodfiguren maken.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944