Volg ons

Duizenden mensen vullen digitale glutentest in

10 juni 2011

Op 20 mei lanceerden de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Maag Lever Darm Stichting de digitale glutentest. Met behulp van deze test kunnen mensen checken of de klachten die ze hebben, kunnen wijzen op coeliakie. Inmiddels hebben bijna 10.000 personen de zelftest ingevuld.

In Nederland hebben 160.000 mensen coeliakie, terwijl maar 25.000 weten dat ze het hebben. De NCV en MLDS werken dit jaar samen aan het vergroten van de bekendheid van de ziekte door middel van een campagne. Tijdens deze campagne is de digitale zelftest gelanceerd op de website www.deglutentest.nl. Iedereen kan hiermee zelf testen of de klachten die ze hebben, kunnen wijzen op coeliakie. De test bestaat uit vier vragen en het invullen duurt maximaal drie minuten. De diagnose kan vervolgens worden bevestigd door een huisarts en een specialist.

De NCV en MLDS roepen iedereen op om de digitale zelftest in te vullen. Het diagnosticeren van coeliakie is namelijk erg belangrijk. De ziekte coeliakie wordt vaak pas in een laat stadium herkend. Dit kan bij patiënten veel leed en schade veroorzaken. Wanneer de ziekte eenmaal gediagnosticeerd is, kan worden gestart met een relatief eenvoudige behandeling; een glutenvrij dieet. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten hiermee op termijn.

 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944