Volg ons

Moedermelk anders door glutenvrij dieet?

21 januari 2021

Stel je hebt coeliakie, en je krijgt een baby die je borstvoeding geeft. Heeft jouw melk dan een andere samenstelling dan de melk van een moeder die wel tarwe, rogge, gerst, etc in haar voedingspatroon heeft? Moeders willen dit graag weten, omdat ze benieuwd zijn of hun melk bijvoorbeeld minder vitamines bevat en mogelijk minder volwaardig is voor hun kind. 

Borstvoeding is voor baby's gezonder dan flesvoeding. Dat is ook zo als de moeder coeliakie heeft en glutenvrij eet. De melk van moeders met coeliakie is niet veel anders van samenstelling dan die van moeders zonder coeliakie. Dit blijkt uit het PreventCD onderzoek, waarbij kinderen uit ‘coeliakiefamilies’ in enkele landen jarenlang worden gevolgd. 

Binnen dit onderzoek doneerden moeders met en zonder coeliakie borstvoeding voor nader onderzoek. ‘We zien geen belangrijke verschillen in voedingswaarde tussen demelk van moeders met en zonder coeliakie’, schrijven de PreventCD onderzoekers in Nutrients. Daarom raden ze ook moeders met coeliakie aan om hun baby borstvoeding te geven als dat haalbaar is. 

Voor de kans op coeliakie maakt het niet uit. Baby’s die borstvoeding krijgen, ontwikkelen net zo vaak coeliakie als baby’s die flesvoeding krijgen, bleek uit eerder onderzoek. 

Donormelk van coeliakiepatiënten is dan ook van harte welkom bij de Nederlandse Moedermelkbank ! 

Bron:
Variation and Interdependencies of Human Milk Macronutrients, Fatty Acids,Adiponectin, Insulin, and IGF-II in the European PreventCD Cohort.

Grunewald M et al.  
Nutrients 2019 Aug 30;11(9). pii: E2034. 
doi: 10.3390/nu11092034.

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944