Volg ons

Tweede biopsie noodzakelijk bij vervolgonderzoek

9 oktober 2014

Een herhaalde biopsie lijkt de enige mogelijkheid om volwassen coeliakiepatiënten op te sporen bij wie het herstel van de dunne darm na twaalf tot achttien maanden op een glutenvrij dieet onvoldoende is gevorderd. Serologische testen en klinisch onderzoek alleen geven daartoe onvoldoende garanties.

Dat is de conclusie van een studie verricht in het coeliakiecentrum van de universiteit in het Italiaanse Pavia.

De onderzoekers gingen uit van de stelling dat een vervolgonderzoek van coeliakiepatiënten algemeen aanvaard gebruik is, maar dat de beste manier om dat te doen tot dusverre niet is vastgesteld. In Pavia is het sinds veertien jaar gebruikelijk patiënten ‘periodiek nauwgezet’ te onderzoeken, met na twaalf tot achttien maanden een tweede biopsie.

In het onderzoek werden alle gegevens bekeken van 317 patiënten die in de voorbije veertien jaar de kliniek hadden bezocht en de vervolgonderzoeken hadden ondergaan. De tweede biopsie had uitgewezen dat bij 25 patiënten de reactie in de dunne darm op de behandeling onbevredigend was. Vergeleek men deze uitslag met de resultaten van het serologisch onderzoek, de klinische bevindingen en de gegevens over de dieettrouw, dan kwam daaruit naar voren dat wanneer men uitsluitend was afgegaan op de resultaten van die onderzoeken, slechts enkele – de onderzoekers stellen: slechts de helft – van deze 25 gevallen zouden zijn ontdekt. 

Deel deze pagina

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Bezoekadres
Gooimeer 4 - 15
1411 DC Naarden
035-6954002

Volg ons

Postadres
Postbus 5135
1410 AC Naarden

KVK nummer: 40476944